Baranin Adnan Bišević vratio Italijanu torbu sa 3.500 eura

Kada je italijanski preduzetnik Domeniko Pronesti (59) pošao na odmor u Crnu Goru, u posjetu svojim prijateljima porodici Kovačević, nije mogao ni da nasluti šta će ga sve snaći u Baru za manje od 24 časa.

Zahvaljujući barskom komunalnom policajcu Adnanu Biševiću (35), očaj zbog gubitka kompletnih isprava i 3.500 eura prerastao je u još jači razlog za nove dolaske u Crnu Goru.

“U četvrtak popodne na parkingu u Makedonskom naselju, gdje su Kovačevići, ušao sam u svoj metalik sivi “mercedes C 220”. Malo me je začudilo što su vrata bila otključana, ali sam krenuo da upalim motor. Ključ nije ulazio u bravu i shvatio sam da sam ušao u tuđi auto. Kada sam pogledao oko sebe vidio sam moje vozilo, parkirano u blizini. Nakon desetak minuta vožnje, mahinalno sam krenuo za torbicu sa ispravama i novčanikom koju po navici stavljam na sjedište iza sebe čim uđem u auto i shvatio da je nema i da sam je zaboravio u “mercedesu blizancu”, kazao je Pronesti, koji u Melkiku u Ređo Kalabriji proizvodi poljoprivredne mašine.

Na parkingu ga je dočekao novi šok, jer traženog auta nije bilo. Kovačevići i Domeniko započeli su potragu, obišli cijelo naselje, u obližnjem “Banjalučkom ćevapu” sat vremena zajedno gledali snimke sa video-kamere, ali auta nije bilo. Na kraju su, očajni, pošli u policiju, gdje su im rekli da će to biti težak slučaj zbog velike gužve u gradu i činjenice da se ne znaju registarske tablice drugog “mercedesa”.

U isto vrijeme, oko 18:30, na drugom kraju grada, nadomak kapija Starog grada u Starom Baru, nakon ispijene kafe u lokalu kod prijatelja Zorana Ćalovića, Adnan Bišević je krenuo ka automobilu parkiranom ispod koša kod Škanjevića džamije, kojim je pola sata ranije došao sa Topolice. Tik pored vrata metalik sivog “mercedesa C 220” Adnan pronalazi torbicu u kojoj su dokumenta na Domenikovo ime i 3.500 eura.

“Nisam ni znao da je torbica iza mene, dijete je izgleda prilikom izlaska iz auta zakačilo i ispala je pored auta.  Vratio  sam je pored auta i čekao petnaestak minuta, Stari Bar je pun turista, sigurno će se zaboravni vratiti, no, nikog nije bilo. Znao sam da bez isprava ne može napustiti zemlju i da će se obratiti ambasadi Italije, pa sam “proguglao“ dežurni telefonski broj italijanske ambasade, pozvao, rekao šta se desilo i dao moje podatke”, ispričao je Bišević.

Pronesti je dan kasnijepošao u Podgoricu, u italijansku ambasadu i čim je izgovorio svoje ime, rekli su mu da je torbica nađena sa kompletnim sadržajem.

Odmah su pozvali Biševića i rekli da su planirali da nakon ambasade nastave za manastir Ostrog, ali, da će se sada odmah vratiti u Bar, na što im je Adnan rekao da obavezno nastave tamo gdje su krenuli, a da ih on čeka kad se vrate.

“Zaista sam dirnut i ne mogu da vjerujem, svugdje su ovolike pare veliki izazov i znam da ovo nije mnogo bogata zemlja, ali, ovdje zato ima takvih poštenih i plemenitih ljudi kao što je Adnan! U Crnoj Gori sam bio i ranije, sada ću još radije dolaziti”, kazao je Pronesti, dok je sa svojim novim prijateljem ispijao kafu u stanu Kovačevića.

Bišević je skromno kazao da nije ljudski i moralno ni da se razmišlja o tome, a kamoli da se uzme nešto što je tuđe.

“Najveća mi je satisfakcija bila kada sam ovom čovjeku vidio osmijeh na licu kada sam mu predao torbu”, istakao je Bišević, koji je odbio novčanu nagradu, a Italijan ga je častio tradicionalnim proizvodima te zemlje.