Zvanično – Od septembra iz PG preko BG do Njujorka, Abu Dabija..

Montenegro erlajns, crnogorski nacionalni avio-prevoznik i Er Srbija, nacionalna avio-kompanija Republike Srbije, zaključili su sporazum o kod-šer saradnji koji će omogućiti putnicima bolju povezanost na putovanjima između Evrope, Bliskog istoka i Sjeverne Amerike. To znači da će putnici iz Crne Gore preko Beograda moći da stignu do ključnih gradova u Evropi, na Bliskom istoku i u Severnoj Americi.

Sporazum su u Tivtu potpisali izvršni direktor avio-kompanije Montenegro erlajns Zoran Kostić i izvršni direktor za odnose sa državnim organima i organizacijama Er Srbije Branislav Malović.

“Po ovom sporazumu, Montenegro erlajns će ostvariti pristup rastućoj mreži linija Er Srbije pridružujući svoju oznaku “YM” na letove Er Srbije između Beograda i 32 destinacije, uključujući i Tivat i Podgoricu. Na ovaj način će se ostvariti do sada najšira povezanost između dvije zemlje,  a putnicima avio-kompanije Montenegro erlajns će se pružiti mogućnost pogodnih putovanja do značajnih centara među kojima  Njujork i Abu Dabi”, navodi se u saopštenju MA.

S druge strane, kako dodaju, Er Srbija će produbiti svoje vazdušne veze sa Crnom Gorom dodajući svoju “YU” oznaku letovima Montenegro erlajnsa između Beograda i Podgorice i Tivta. Pored toga, srpski avio-prevoznik će ostvarivati kod-šer saradnju na letovima između Podgorice i Rima.

„Smatramo da potpisivanje kod-šer ugovora sa Air Serbiom  predstavlja izuzetnu šansu za budući razvoj crnogorskog avio-prevoznika Montenegro erlajnsa. Na ovaj način  smo otvorili vrata našem nacionalnom avio-prevozniku za ulazak u Etihadov partnerski program sa kompanijama kao što su Al Italija i Er Berlin, što je i bio cilj sastanka koji je održan sa predstavnicima Etihad ervejsa u Abu Dabiju u februaru ove godine“, kazala je predsjednica Odbora direktora Montenegro erlajnsa Daliborka Pejović.

„Otvaranjem  32 nove destinacije za putnike iz i ka Crnoj Gori, nacionalni avio-pevoznik daje značajan doprinos saobraćajnoj otvorenosti Crne Gore, posebno njenoj avio-dostupnosti i povezanosti naše države sa novim tržištima“, dodala je ona.

Kaže i da je aranžman sa Er Srbijom izuzetna šansa za pronalaženje budućeg strateškog partnera za crnogorskog avio-prevoznika, što je uostalom i opredjeljenje Savjeta za privatizaciju Vlade Crne Gore.

Generalni direktor Er Srbije Dane Kondić smatra da je sporazum uzajamno koristan.

„Zahvaljujući ovoj saradnji, putnici iz Crne Gore će moći da iskoriste prednosti jednostavnih konekcija preko Beograda do ključnih gradova u Evropi, na Bliskom istoku i u Severnoj Americi, koji im sada postaju znatno dostupniji. S druge strane, Er Srbija će produbiti svoje prisustvo u Crnoj Gori, državi koja ima brojne duboke istorijske, kulturne i verske veze sa Srbijom i koja predstavlja veoma popularno letnje odredište, što znači da je to dobitna kombinacija za obe avio-kompanije“, rekao je on.

Mjesta na letovima na kojima se ostvaruje ova kod-šer saradnja se mogu rezervisati od septembra 2016. godine putem turističkih agencija, internet stranica montenegroairlines.com ili airserbia.com, ili putem kontakt centara avio-kompanija pozivom na brojeve +382 20 228 187 za Montenegro erlajns i  +381 11 311 21 23 za Er Srbiju. Putovanja na kod-šer letovima se mogu odvijati počev od 30. oktobra 2016. godine.

Montenegro erlajns će ostvariti kod-šer saradnju sa Er Srbijom na sljedećim destinacijama:

Abu Dabi (AUH), Amsterdam (AMS), Atina (ATH), Banja Luka (BNX), Bejrut (BEY), Berlin (TXL), Brisel (BRU), Bukurešt (OTP), Kopenhagen (CPH), Diseldorf (DUS), Frankfurt (FRA), Istanbul (IST), Larnaka (LCA), London (LHR), Milano (MXP), Moskva (SVO), Njujork (JFK), Ohrid (OHD), Pariz (CDG), Podgorica (TGD), Prag (PRG), Sarajevo (SJJ), Skoplje (SKP), Sofija (SOF), Sankt Peterburg (LED), Stokholm (ARN), Štutgart (STR), Tel Aviv (TLV), Solun (SKG), Tivat (TIV), Zagreb (ZAG) i Cirih (ZRH).