Da biste bili LEPI, ne trebaju vam ni skupe kreme, ni šminka, ni plastični hirurg

Današnji život je toliko brz, a od savremene žene se očekuje da uvek bude tip-top. Zato, one posežu za kojekakvim skupocenim tretmanima za lepotu, zaboravljajući da je tajna savršenog lica – svežina. Evo kako da je postignete

Svi znamo da su spavanje i kvalitetan san jako bitni, prvenstveno zbog toga što pomažu našem organizmu da se odmori od svakodnevnog napora i stresa. A konačno je dokazano da definitivno utiče i na lepotu.

Ako izgubite jednu noć sna, osećate se umorno, letargično, loše izgledate, šminka na licu nema isti efekat, loše se koncentrišete na zadatke na poslu, piše Žena net.

Ali, nije samo to problem izgubljene noći. Naime, studija pokazuje da neispavanost i te kako šteti organizmu. Odlazak u krevet prekasno, ili prerano buđenje podstiču ubrzani proces starenja i povećavaju rizik obolevanja od nekih bolesti.

I jedna loša noć utiče na ceo proces.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Naučnica Judith Caroll, sa univerziteta UCLA, istraživala je učinke nedostatka sna na organizam. Svakodnevno uzimanje uzoraka krvi osoba koje su tokom eksperimenta premalo spavale pokazalo je da samo jedna noć delimičnog nedostatka sna utiče na sposobnost organizma da se odupre infekciji. Šteta se akumulira i zaustavlja ili prekida ciklus stanice tako da ona propada.

Biološkim starenjem označava se stopa po kojoj ćelije i organi propadaju pa telo gubi određene funkcije. Nedostatak sna oštećuje ćelije i uzrokuje njihovo propadanje i starenje koje se javlja puno brže nego što bi trebalo.

Dr Kerol kaže da jedna noć tokom koje ne spavamo dovoljno, kod odraslih osoba, aktivira puteve koji pospešuju brže biološko starenje.