U Nikšiću otvorena škola za trudnice

Svjesni činjenice da trudnoća predstavlja značajan period u kojem je vrlo važno da se dodatno povede računa o zdravlju i životnim navikama City fitness teretana u Nikšiću je pokrenula od 1. jula školu za trudnice.

Pored vježbi za kondiciju program je osmišljen i kako bi se buduće majke mogle psihofizički pripremiti za porođaj. Kako nam je kazala Milica Glušac, specijalista ginekolog-akušer, trudnice mogu početi sa programom već posle prvog tromjesečja, odnosno od 13. i 14. nedjelje trudnoće pa do pred sami porođaj.

„Imamo dvije grupe trudnica, prvu grupu od 13.,14, pa do 28 nedjelje. U toj grupi  imamo malo više fitnesa i predavanja vezanih za samu trudnoću, njegu i ishranu u trudnoći, putovanja, promjene organizm a u trudnoći, uticaj ljekova na trudnoću i sve ostale stvari koje njih zanimaju. Drugi dio škole je od 28. nedjelje pa nadalje i tu je priča o samom porođaju“, objašnjava Glušac za portal Onogošt.me

Koncept je zamišljen kao psihofizička priprema za porođaj, priča o samom porođaju i njegovom toku, šta trudnice očekuje kad uđu u porodilište, ali i šta se od njih očekuje.

Pored pomenutog, uči se i kako pravilno disati tokom porođaja, kako pravilno napinjati jer, kako naglašava Glušac, jako je važno aktivno učešće trudnice u porođaju.

„Na taj način se smanjuje bol, porođaj se brže završava jer svima nam je u interesu da porođaj kraće traje i da porodilja bude zadovoljna. U tom dijelu imamo i priču o periodu nakon porođaja, dojenju, tehnikama dojenja, eventualnim problemima sa kojima se susreću žene koje doje, o njezi novorođenčeta, odnosno imamo i taj dio gdje ih upućujemo kako da se snađu u tim prvim majčinskim danima“, dodala je ona.

Primarni cilj ove škole jeste da se trudnice oslobode straha od porođaja, da dolaze pripremljene, da znaju šta ih, otprilike, čeka i kako sve teče. Sve te savjete prati fitnes koji, zapravo, predstavlja vježbe za održavanje kondicije. Kako objašnjava Glušac, što su trudnice u boljoj kondiciji to im je lakši i brži porođaj, a uz to brže povrate figuru nakon porođaja.

U grupi žena čija je trudnoća manja rade se neke laganije vježbe za jačanje mišića, lagani aerobik, vježbe sa tegovima manjeg opterećenja za ruke, dok kod žena u kasnijem periodu trudnoće dominiraju  vježbe razgibavanja, istezanje i ostale opuštajuće vježbe.

Glušac je iskoristila priliku da ukaže na neke od zabluda koje prate period trudnoće.„Ima mnogo zabluda koje važe za trudnoću, jedna od njih je da trudnica treba da jede za dvoje, što je apsolutno netačno.

“Potrebno je samo da poboljša kvalitet svoje hrane, odabir namirnica da bude adekvatniji, sa više minerala, vitamina, proteina, a nije potrebno da to količinski bude dvostruko više“, posavjetovala je ona buduće majke.