FOTO: Šavnik: Grad u kojem u danima oko ravnodnevice sunce DVA PUTA izlazi i zalazi!

Bogatstvo crnogorskih prirodnih ljepota, nepresušan je izvor inspiracije…

Sjever ili jug Crne Gore, izbor je koji nikada ne može biti pogrešan, jer oba kraja naše zemlje, nude vam ono što rijetko gdje možete pronaći.

Bujna vegetacija, netaknuta priroda, brojna jezera, planine, plaže, uvale, ostrva… A što je najinteresantnije, sve te destinacije možete posjetiti u toku samo jednog dana, bez bojazni da nećete imati dovoljno vremena sve da vidite.

Osim pojedinačnih mjesta, i crnogorski gradovi sami za sebe predstavljaju jednu posebnu priču, koju ćete poželjeti da istražite do kraja.

Jedan od takvih gradova je i Šavnik!

Smješten na sjeverozapadu Crne Gore, kroz Šavnik protiču čak tri rijeke: Bijela, Bukovica i rijeka Šavnik, koje su vjerovale ili ne, stvorile čak četiri kanjona, od kojih je najpoznatiji čuveni kanjon Nevidio, u čijem istraživanju svake godine uživaju turisti iz svih krajeva svijeta.

Foto: Kolektiv.me

Prema popisu iz 2011.godine, na području Šavnika je živjelo 427 stanovnika. Naravno, kada se malo osvrnemo unazad, taj broj je bio mnogo veći. Na području ove opštine je osnovano 27 naselja, u kojima je npr. prema popisu od prije 13 godina, živjelo mnogo više ljudi, čak njih 2947, od čega samo na području Šavnika oko 570 stanovnika.

Nekada je ovo područje bilo prepoznatljivo po poljoprivrednoj prozvodnji, poslovalo je i nekoliko fabrika, a povezanost sa Nikšićem, a kasnije i sa Žabljakom, omogućilo je lakše cirkulisanje ljudi i njihovu međusobnu povezanost.

Ipak, i pored svega toga, ljubitelji prirode, rado obilaze i uživaju u ovom mjestu, koje je po mnogo čemu izuzetno i neobično. Smješten na 840 metara nadmorske visine, Šavnik predstavlja središte južnog dijela Durmitorskog kraja. Prema istorijskim podacima, područje ove opštine je bilo potpuno neiskorišćeno, sve dok ga 1861.godine, nijesu naselili doseljenici iz drugih djelova Crne Gore, i ne samo iz naše zemlje, već i iz Hrvatske, kao i iz Bosne i Hercegovine.

Foto: Kolektiv.me

Šavnik, koji je i nezvanični centar Drobnjačke regije, svoje ime je dobio po šavicama – vrbovom pruću koje se koristilo kao krovni pokrivač.

Kada je u pitanju gradnja kuća u Šavniku, veoma se vodilo računa o poštovanju pravila urbanizma. Naime, bitno mjesto u svemu tome zauzimale su tamošnje nevjeste, koje su bile rodom iz Risna, i koje su u Šavnik dovodile svoju braću i rođake da im sagrađe kuće, jer u ovom gradu tada nije bilo majstora. Sve je to uticalo da u krajnjem, Šavnik u velikoj mjeri dobije obrise primorskog mjesta, što je u kombinaciji sa okolnim planinama, zaista izgledalo fascinirajuće!

Povrh svega, Šavnik se može pohvaliti i bogatim kulturno-istorijskim nasljeđem, koji je ostao sačuvan na ovom prostoru. Između ostalog, to bogato nasljeđe se može vidjeti na primjerima arheoloških lokaliteta, srednjovjekovnih manastira, crkava, nekropola sa stećcima… Kada je u pitanju sakralna arhitekura, najznačajnije spomenike te vrste u šavničkoj opštini predstavljaju manastir Podmalinsko i manastir Bijela.

Ovo je i više nego dovoljno razloga zašto ovo mjesto treba da posjetite, ako to još uvijek nijeste uradili, i da tokom ljetnjih mjeseci uživate u svježem vazduhu šavničkog kraja!

OSTAVITI ODGOVOR