Marović: Niti sam izdao koga, niti lagao o kome, niti imam namjeru

Prvi put od kad je izašao iz zatvora, Svetozar Marović se javno oglasio. “Dan” piše da im je Marović negirao navode nekih medija da pregovara sa stranim obavještajnim službama kako bi kompromitovao državni vrh.

“Niti sam izdao koga, niti lagao o kome, niti imam namjeru. Nikoga ne krivim ni za šta. A neka Bog pomogne onima iz moje blizine koji su to radili, klevetali i pilatovski prali ruke od svega”, poručio je on.

Marović je uhapšen 17. decembra prošle godine zbog sumnje da je učestvovao u nezakonitim poslovima kojima je budžet Opštine Budva oštećen za vište desetina miliona eura. On je 17. maja potpisao dva sporazuma koji ga obavezuju da u zatvoru provede ukupno četiri godine i četiri mjeseca i da plati 100.000 eura u humanitarne svrhe. Odmah nakon potpisivanja sporazuma, istog dana, pušten je iz pritvora, u kojem je proveo šest mjeseci.

Marović je priznao tužilaštvu da je bio na čelu kriminalne grupe koja je u projektima „Jaz”, „TK Plaza”, „Kopirajt”, „Krapina”, VTE, „Bulevar” i „Prijevor” napravila višemilionsku štetu opštinskom budžetu.

Specijalno tužilaštvo protiv Marovića vodi i finansijsku istragu, tokom koje će ispitati da li je nelegalno stečeni novac u pomenutim projektima stavljao u svoj džep. Tužilaštvo će nakon toga utvrditi koliko novca će funkcioner DPS-a morati da vrati državi na ime štete koju je pričinio svojim djelovanjem.

Marović je prihvatio navode tužilaštva da je bio vođa kriminalne grupe koju su činili bivši čelnici Opštine Budva i njihovi saradnici, a koja je nezakonitim radnjama nanijela višemilionsku štetu opštinskom budžetu.

On je lišen slobode zbog sumnje da je izvršio produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja izvršenog na organizovan način. Slobode je lišen po nalogu specijalnog državnog tužioca. Doskorašnji predsjednik političkog savjeta DPS-a je tokom saslušanja u tužilaštvu negirao krivično djelo koje mu je stavljeno na teret. Tužiocu je kazao da u spornom periodu nije imao svojstvo odgovornog ili službenog lica i da nije obavljao nijednu državnu ili drugu funkciju sa koje bi mogao davati naloge potčinjenima.

Osim Marovića, sporazum sa tužilaštvom sklopili su njegov brat Dragan i sin Miloš.

Svetozar Marović je sredinom juna podnio ostavku na sve funkcije u DPS-u.

Jedan od dva sporazuma o priznanju krivice doskorašnjeg predsjednika političkog savjeta DPS-a Svetozara Marovića biće razmatran u četvrtak u podgoričkom Višem sudu. Inače, taj sporazum je trebalo da bude razmatran početkom avgusta, ali je to ročište odloženo zbog Marovićevog zdravstvenog stanja.

OSTAVITI ODGOVOR