Crnogorski raštan Prijedlog za ručak(RECEPT)

Sastojci

4 osobe

500 g listova raštana (najbolje
500 g njeguških kobasica, suvih rebara, slanine – svega po malo
3 srednja krompira
2 velike glavice crnog luka
2 srednje šargarepe
4-5 čenova bijelog luka

U slučaju da želite i zapršku
1 kašika masti
1 kašika brašna
1 kašičica mljevene paprike

Priprema

Listove raštana dobro operemo, pa im odvojimo onaj tvrđi dio. Stavimo ih u veću šerpu sa posoljenom vodom da se skuvaju. Neke domaćice kazu da treba prosuti tu prvu vodu, ja to ne radim i ne čini mi se da griješim.
Rebarca, dimljene kobasice i slaninu isiječemo na komade. Stavimo u ekspres lonac sa vodom, neka se posebno malo prokuvaju.
Kada su listovi raštana napola skuvani, procijedimo, njih ohladimo i isjeckamo sitno, pa dodamo mesu. Vodu u kojoj se kuvao raštan mozemo kasnije doliti u lonac, ako je potrebno.
Dodamo na sitno isjeckan luk, šargarepu i isječen krompir. Ako duže kuvate, krompir će se doooobro raskuvati, što uopšte nije loše, jer vam tako zaprška neće biti potrebna, raskuvani krompir će taman dovoljno zagustiti ovo jelo. Zatvorimo ekspres-lonac i ostavimo da se kuva. Kad lonac “prošišti”, smanjimo temperaturu.
Nakon nesto više od sat vremena kuvanja (raštan je tvrduljava i žilava biljčica, treba mu dosta), lonac sasvim skinemo s vatre, pustimo da se ohladi, da bi se mogao otvoriti, pa ukoliko volimo da ovo jelo dodatno pojačamo, ili ukoliko volimo gušće jelo, napravimo i klasičnu zapršku.

Posluživanje

U mom kraju se često sprema i raštan sa “brašnjenim” kobasicama – želja mi je da ovo probam, jer svi kažu da je ovo izvrsno. Brašnjene kobasice se pune smjesom od kukuruznog brašna, začina, bijeloga luka. Teško ih je naći u prodaji, tako da čim ih nađem, probam i javim.