SVEČANO OTVARANJE 10-og Hercegnovskog strip festivala

U sjajnoj atmosferi i pomalo neformalnoim otvaranju sekretarka za kulturu u Opštini Herceg Novi Tamara Lepetić je istakla da su “kontinuitet i kvalitet festivala opredjelili da on postane manifestacija od značaja za grad”.

Izložbom strip crtača, piscaca, story borderya: Mike Collinsa, William Simpsona, Guillermo Ortega, Walter Trona, Milorada Vicanovića Maza i  Jana Adamović sinoć (petak) je u galeriji Josip Bepo Benković otvoren Deseti Hercegnovski strip festival (HSF). Izloženo je 60 radova, a neki od učesnika, kao William Simpson i Iztok Sitar su i crtali pred publikom.

U sjajnoj atmosferi i pomalo neformalnoim otvaranju  sekretarka za kulturu u Opštini Herceg Novi Tamara Lepetić je istakla da su  “kontinuitet i kvalitet festivala opredjelili da on postane manifestacija od značaja za grad”.

Organizatori Nebojša Mandić i Jovan Subotić zajedno su otvorili Festival i istakli da “emocija koja Nikolu Ćurčina spriječava da govori je ona ista emocija koja ga je ponukala da sve ovo stvori i toj emociji mi aplaudiramo”.

William Simpson bio je gost na prvom Zimskom strip vikendu ,,Winter is coming” u februaru i tada se po sopstvenim riječima zaljubio u našu zemlju i Herceg Novi.

“Bilo mi je toliko lijepo da sam morao da se vratim, a imam osjećaj kao da su godine prošle. Momci su mi pokazali grad i toliko sam se zaljubio u njega da sam morao da vidim kako izgleda ljeti. Prelijepo smo se proveli u februaru, upoznao sam puno ljudi i rekao sam da treba da dođu u Herceg Novi i oni će sada provesti šest dana tu. Zavidim im, jer, na žalost, ja ću biti  samo tri – kazao jeSimpson”.

Sinoć su proglašeni nagrađeni na konkursu “Strip Atelier”. Prva nagrada je dodijeljena”, ihomiru Tikulin z za rad “Fakeri, druga za rad ”Bez naslova” autora Luke Cakića i treća scenario  “Vladar smeha” Janka Ramanovića i crtež Jelisavete Fotić.U  kafeu “Atelier” priređen je i jazz party .

Danas (subota) u centru Herceg Novog u toku je berza stzripova, a učesnici Festivala crtaju za fanove. Večeras u 20 h biće otvorena izložba najpoznatijeg strip crtača sa jugoslvenskih prostora Igora Kordeja u galerijin  “Novi, to sam ja”. Poslije toga je party u caffe pubu “Prostorija”.

U nedjelju će ponovo biti organizovana berza stripova i crtanje na majicama, a od 16 do 22 sata planirane su prezentacijei predavanja uz druženje i crtanje “at will”.