U Podgorici 2.000 mališana na listi čekanja za pedijatra

U podgoričkom Domu zdravlja još nije riješen problem nedovoljnog broja pedijatara. O tome najbolje govori podatak da je kod 27 izabranih pedijatara registrovano čak 50.000 djece. Na registraciju kod svakog pedijatra čeka od 70 do 100 mališana.

Nagli porast broja stanovnika u glavnom gradu izazvao je probleme u radu podgoričkog Doma zdravlja čiji ljekari, uprkos prebukiranosti, svim pacijentima uspijevaju da pruže pomoć. Najveći problem je manjak izabranih doktora za djecu pedijatara kojih je, i pored povećanja, i dalje malo.

Problem prebukiranosti podgoričkog Doma zdravlja posljednjih godina stvara probleme pacijentima, ali i zaposlenima koji, kazali su Dnevnim novinama iz te zdravstvene ustanove, uprkos preopterećenosti još nikome nijesu uskratili zdravstvenu zaštitu.

Slobodnih mjesta za registraciju nema ni u jednom objektu Doma zdravlja, što predstavlja problem roditeljima djece čiji su pedijatri duže odsutni sa posla. Njihovu djecu, kako su kazali Dnevnim novinama, “nema ko da primi a nemaju ni mogućnost preregistracije”.

“Doktorica Luković sa Pobrežja je duže vrijeme odsutna, a da bi njene pacijente primio drugi ljekar treba dugo da se čeka. Zato kasnimo sa vakcinacijom, a jedva smo odradili sistematski pregled i dobili potvrdu za vrtić”, priča J.K. majka dvogodišnjeg dječaka.

Problema prebukiranosti i manjka osoblja svjesni su i u Domu zdravlja, ali tvrde da uprkos svim poteškoćama zdravstvena zaštita nije uskraćena nikome.

“Postoje veliki problemi oko registracije djece kod izabranih doktora za djecu, na nivou cijele ustanove, jer je posljednjih godina došlo do značajnog porasta broja stanovnika, tako da broj pedijatara u Domu zdravlja Podgorica više nije adekvatan u odnosu na broj građana”, kazali su iz najveće crnogorske ustanove primarnog nivoa.

U Domu zdravlja Podgorica ima 27 izabranih pedijatara, kod kojih je, ističu, registrovano gotovo 50.000 djece.

“Po jednom pedijatru registrovano je maksimalno 2.000 djece. Takođe, po pedijatru imamo 70 do 100 djece koja su na čekanju za registraciju. Jedini put za rješavanje ovih problema je sistemski, jer izabrani timovi moraju da prate pacijenta”, smatraju u podgoričkom Domu zdravlja.

O nedostatku izabranih doktora, kako su rekli, informisali su Ministarstvo zdravlja, koje je odobrilo da se poveća broj izabranih timova za djecu za pet, a u toku je i konkurs za šest specijalizacija iz pedijatrije.

“U međuvremenu, postojeći kadar se raspoređuje u skladu sa mogućnostima. Uprkos poteškoćama sa kojima se suočavamo zbog manjeg broja izabranih doktora, ni u jednom trenutku se nije dogodilo da je nekom pacijentu uskraćena zdravstvena zaštita, bez obzira na to da li ordinira doktor kod kojeg je pacijent registrovan ili njegova zamjena”, naglasili su iz Doma zdravlja.