Na Adi Bojani će se održati drugi dio „Green Culture

Od 22. do 24. septembra na Adi Bojani će se održati drugi dio „Green Culture“ ekspedicije, čiji je prvi dio organizovan u maju tekuće godine. U drugom dijelu manifestacije učesnici će diskutovati o pravnim, umjetničkim, političkim i tehnološkim pogledima na odnos čovjeka i životne sredine. Organizator manifestacije je „Krug“, međunarodni centar za održivu kulturnu saradnju.

Kako se u 2016. slavi desetogodišnjica donošenja Deklaracije o nezavisnosti Crne Gore, prve zemlje na svijetu koja je uvrstila epitet “ekološki” u sadržaj Ustava, Green Culture je odlučio da stvori dva raznovrsna međunarodna događaja na kojima bi lideri i aktivisti diskutovali o tome šta je “ekološko” u kreiranju kulturne politike. Na prvom dijelu Ekspedicije, održanom u maju, u fokusu je bila edukacija učesnika o tome šta za jednu državu znači razvijanje ekoloških propisa, i koja je uloga kulture u tom procesu.

U drugom izdanju Ekspedicije očekuju vas sjajni govornici i učesnici, počevši od moderatora prethodnog GCE-a Ansumana Bisvasa i moderatora Drugog dijela GCE-a, Mark Baklija. Naša lista govornika uključuje Al Gorovog direktora „Climate reality“-ja za Evropu, Žolta Bauera; osnivača „Emoto“ mirovnog projekta za Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku, Meta Torntona; advokaticu za međunarodne ekocide, Femke Vijdekop, ali i lokalne aktiviste i NVO sektor. Naravno, kao i do sada, i u septembru će se održati „Eko djeca“ radionice, ovoga puta vođene od strane Vahide Nimanbegu, u saradnji sa Jetlirom Kovačijem.

Manifestacija će 24. septembra biti zatvorena svečanom „Emoto Water“ ceremonijom, prilikom koje će u more biti spušteni vijenci koje će prethodno napraviti djeca na Eko radionicama. Svaki vijenac nosiće poruke u kojima djeca izražavaju svoje nade i želje za napredak i očuvanje planete Zemlje.

Kombinovanjem radionica „Otvorenog prostora“ sa predavanjima gostujućih govornika, joga i tai či radionicama, Green Culture vam nudi jedno nezaboravno iskustvo, za koje se nada da će promijeniti vaš odnos prema prirodi, ali i prema sebi samima, i učiniti naš život potpunijim.

Zabava dobrodošlice predviđena je već za veče 21. septembra. Tom prilikom će u 20.30 časova premijerno biti prikazan dokumentarni film „Izgubljeno blago Ulcinja“ autora Gregora Šubića. Film priča priču o ulcinjskoj Solani iz perspektive radnika Solane i mještana, ali i same prirode.

Svi zainteresovani mogu se prijaviti za učešće putem mejla: pr@greenculture.world.

www.greenculture.world