Izložba radova studenata u galeriji Pizana

Izložba radova studenata prve i druge godine Fakulteta za Dizajn i Multimediju Univerziteta Donja Gorica, u organizaciji predavača Svetlane Dragojević, biće otvorena u ekskluzivnom prostoru galerije Pizana, Porto Montenegro u Tivtu, 23. septembra u 20 sati.

Postavku čine studentski radovi nastali u periodu 2015 – 2016 godine iz predmetnih zadataka Tehnika crtanja i slikanja, Ilustracije, Grafičkog dizajna, Tipografije, Modnog dizajna i Multimedije.

“Radovi iz predmeta Tehnika crtanja i slikanja, prve strudijske godine i Ilustracije su rezultat procesa upoznavanja i izučavanja crtačkih vještina i tehnika, likovnog projektovanja, vizualizacije, a sve sa ciljem formiranja sopstvenog likovnog izraza.  Radovi Grafičkog dizajna su nastali kao rezultat višeslojnog procesa dizajniranja na zadate teme. Sadrže temeljno istraživanje, narativnost, moć prenošenja poruke, kao i neizostavne umjetničke i estetske vrijednosti” , piše u saopštenju galerije Pizana.

U Tipografiji, nauci o slovima, predstavljeni su radovi koji podrazumijevaju vještinu slaganja, izrade, oblikovanja i funkcionalnog korišćenja jednog do tri slovna znaka.

“Studenti druge godine Modnog dizajna će se predstaviti radovima koji su nastali kao proizvod studijskog zadatka „Arhitektura“ i „Mala crna haljina“. Studenti su svoju inspiraciju našli u savremenoj arhitekturi i organskim oblicima. Istraživali su odnos prirode i prirodnih oblika u odnosu na one koje je stvorio čovjek i takav princip prenijeli na svoj rad”, navodi se u saopštenju.

Studentski radovi iz predmeta Multimedije su produkt istraživanja kroz sklad audio-vizuelnih – muldimedijalnih elemenata, čijim su posredstvom autori kanalisali svoje ideje na temu „Ogledalo“.

U tekstu koji prati katalog doc. mr Laze Tripkov je zapisao:

“Kao što je veliki Niče rekao “svaki umjetnik na početku je amater” tako i mi danas imamo priliku da pogledamo kreativni trud i rezultate ovih mladih ljudi, budućih umjetnika Crne Gore, studenata I i II godine Fakulteta za Dizajn i Multimediju, Univerziteta Donja Gorica.

Posebno me raduje što ova izložba predstavlja i pruža širok kontekst ideja, stavova, razmišljanja i realizacija u likovnom segmentu, kao i u oblastima grafičkog, modnog i multimedijalnog dizajna.

Smatram da je jedino takvim pristupom moguće ujediniti potencijal koji je neosporno prisutan među našim studentima i koji je ujedno i pravi put i ključ uspjeha.

Porto Montenegro je mjesto gde se svakodnevno prepliću različite energije, cirkulišu različite struje i gdje mogućnosti otvaraju široko svoja vrata ka zvijezdama za sve one koji vjeruju u sebe i usuđuju se da maštovito “sanjaju”.

Umjetnik ne treba da bude plaćen za svoj trud, nego za svoju viziju. Ja kao jedan od autora programa ovog fakulteta, istinski vjerujem u viziju ove i budućih generacija.”

Izložbu će otvoriti studentkinja Grafičkog dizajna, Milica Šaranović i biće otvorena do 30. septembra.