Uniprom metali uložili su 13 miliona eura u sanaciju jame Biočki stan

Uniprom metali uložili su 13 miliona eura u sanaciju jame Biočki stan, koja će, nakon skoro decenije zastoja u radu, sjutra biti svečano otvorena, saopšteno je Dnevnim novinama u toj kompaniji.

Time će firma Veselina Pejovića, poslije nešto manje od godinu gazdovanja Rudnicima boksita, pokrenuti jamsku proizvodnju u nikšićkom preduzeću.

“Na kopu na Seocima biće angažovana kompanija Bumech iz Poljske, lider u oblasti podzemne ekspoloatacije, koja će zajedno sa domaćom snagom eksploatisati rudu iz jame Biočki stan”, kazali su u Unipromu.

Svečano otvaranje jame zakazano je za subotu u podne, a njemu će prema informacijama DN prisustvovati i premijer Milo Đukanović.

Značajan dan za crnogorsku privredu

Eksploataciju rude boksita u Biočkom stanu prekinuo je krajem 2008. tadašnji vlasnik ruski CEAC, procijenivši da je ona ekonomski neisplativa. Od tada su jamu u više navrata koristili rudari za štrajk, koji su se zatvaranjem u nju pokušavali da izbore za radnička prava.

Osim kao simbol radničkog otpora, Biočki stan se u javnosti pojavljivao i kao omiljena meta lopova koji su iz njega tokom minulih godina izvukli sve što je bilo vrijedno, ostavljajući za sobom pustoš. To je onemogućilo ranije pokretanje proizvodnje jer je bilo teško pronaći investitora spremnog da uloži više miliona eura u obezbjeđivanje uslova za sigurnu eksploataciju.

Prema ocjeni predsjednika Opštine Nikšić Veselina Grbovića, najavljeno otvaranje jame Biočki stan predstavlja veoma značajan dan za nikšićku i crnogorsku privredu.

“Poznato je da je nikšićki region bogat boksitnom rudom. Najveće zalihe kvalitetnog boksita su predviđene da se eksploatišu jamskom eksploatacijom. Posebno raduje što će tu eksploataciju raditi poljski partneri, poznati kao eksperti u toj oblasti. To garantuje da će bruto društveni proizvod Crne Gore u narednih nekoliko godina porasti za preko 150 miliona eura, na koje nijesmo ni računali prethodnih godina”, rekao je Grbović Dnevnim novinama.

Ova investicija, kako dodaje, biće oslonac razvoja Nikšića u narednom periodu, uz  investicioni razvoj Željezare i drugih privrednih kolektiva i malih i srednjih preduzeća u privatnom vlasništvu.

Još se ne zna tačan broj radnika

Tokom jučerašnjeg dana nije bilo moguće dobiti preciznu informaciju o broju radnika koje će Uniprom angažovati na kopu Seoce. Prema ranijim najavama sindikalnih predstavnika, u Biočkom stanu bi posao trebalo da nađe oko 70 bivših radnika Boksita, ali to u Pejovićevoj kompaniji nijesu komentarisali.

Kada je preuzimao nikšićke rudnike Pejović je obećao da će u prvoj godini zaposliti oko 120 bivših radnika. Dio radnika do sada je bio angažovan na kopovima Zagrad i Đurakov do, gdje glavne poslove izvodi privatnik iz Bosne i Hercegovine Jovo Majmunović.

Uniprom je preuzeo Boksite u oktobru prošle godine, a za njih je prethodno dostavio ponudu vrijednu 5,39 miliona eura. Nikšićka kompanija je za imovinu rudnika do sada ukupno platila 3,6 miliona eura, dok se na isplatu preostalog novca čeka zbog neriješenih imovinsko-pravnih pitanja koja su u nadležnosti Privrednog suda.