Danas svečano otvaranje “Biočkog stana”

Kompanija Uniprom metali otvoriće danas, nakon desetogodišnje pauze, podzemni rudnik Biočki stan u mjestu Seoce u Župi nikšićkoj.

Rudnik će svečano otvoriti predsjednik Vlade Milo Đukanović i vlasnik Uniproma, Veselin Pejović.

Kompanija Uniprom metali je u oktobru prošle godine kupila nikšićke Rudnike boksita i do sada je uložila preko 13 miliona EUR u rekonstrukciju i sanaciju objekta Biočki stan, podsjeća agencija Mina.

„Podzemni rudnik Biočki stan je potpuno rekonstruisan i saniran i ponovo će biti otvoren nakon desetogodišnje pauze“, saopštili su iz kompanije.

Na kopu na Seocima biće angažovana kompanija Bumech iz Poljske, lider u oblasti podzemne ekspoloatacije, koja će zajedno sa domaćom snagom eksploatisati rudu iz jame Biočki stan.

Eksploataciju rude boksita u Biočkom stanu prekinuo je krajem 2008. godine tadašnji vlasnik, ruska Centralno-evropska aluminijumska kompanija (CEAC), procijenivši da je ona ekonomski neisplativa. Od tada su jamu u više navrata koristili rudari za štrajk, koji su se zatvaranjem u nju pokušavali da izbore za radnička prava.

Uniprom je Rudnike boksita preuzeo u oktobru prošle godine, a za njih je prethodno dostavio ponudu vrijednu 5,39 miliona EUR. Nikšićka kompanija je za imovinu rudnika do sada ukupno platila 3,6 miliona EUR, dok se na isplatu preostalog n