Pogledajte gdje niče nova prijestolnica vrijedna 45 milijardi dolara

Egipatska vlada odlučna je u namjeri da usred pustinje, nekih 45 kilometara jugoistočno od Kaira, sagradi novu prijestolnicu. Ovaj projekat bi mogao koštati najmanje 45 milijardi dolara, dok će i Kina učestvovati u finansiranju.

Radovi su na vojnoj zemlji veličine 700 kvadratnih kilometara već počeli, a novi grad bi mogao biti dom za pet miliona ljudi. Rok za završetak izgradnje je 2021. godina.

Mnogi se, uzimajući u obzir lošu ekonomsku situaciju u kojoj se Egipat trenutno nalazi, pitaju odakle zemlji toliko novca za jedan ovako ambiciozan projekat. Kineska kompanija Fortune Land Development objavila je kako ulaže čak 20 milijardi dolara u ovaj projekat.

Pored ovoga, ovo kinesko javno preduzeće finansiraće i izgradnju 14 vladinih zgrada, trgovačku zonu, kao i najveću konferencijsku salu na tlu Afrike sa 5.000 mjesta.

U toku su i pregovori dvije zemlje o izgradnji univerziteta u novom gradu, a uloga Kine u ovom projektu samo je još jedan u nizu primjera kako ovaj azijski gigant iskorištava svoje bogatstvo kako bi proširio uticaj širom svijeta.

U projekat su uključene i arapske javne građevinske kompanije koje se slažu kako je ovakvo nešto trebalo biti izgrađeno još prije 20 godina, s obzirom na to da Kairo postaje premali te kako u njemu već živi trećina cjelokupne egipatske populacije.

Novi centar življenja uveliko bi olakšao vladi Egipta, premjestio bi mnoga radna mjesta, naročito državne institucije i otvorio nova. Egipat ima problema sa sedam miliona ljudi koji su kao službenici zaposleni u javnim institucijama, a novi grad bi napravio prostora za privatno preduzetništvo.

Na pustinjskom gradilištu već je sagrađeno nekoliko stotina stambenih zgrada, hiljade radnika ubrzano radi na izgradnji putne i druge infrastrukture, a zvaničnici neimenovani grad već nazivaju novom administrativnom prijestolnicom Egipta.

Neke od glasina koje su se pojavile nakon što je najavljena gradnja nove administrativne prijestolnice i preseljenje mnogih državnih institucija u njega, uključujući i Predsjedničku palatu koja se nalazi na trgu Tahrir, jesu demonstracije koje su se tokom godina događale, a u slučaju novih pobuna, vladine institucije koje se nalaze usred Kaira, mogle bi postati laka meta bijesnih pobunjenika.

Biznis.ba