Država ostvaruje velike prihode od Porta Montenegro i Montenegra stars hotel group

Porto Montenegro i Montenegro stars hotel group, kompanije su od kojih Crna Gora veoma dobro prihoduje, pored toga što se u septembru povećao broj preduzeća kojima su zbog duga prema državi blokirani računi.

PR menadžer kompanije Porto Montenegro, Danilo Kalezić, kazao je da ta kompanija predstavlja projekat koji se iz dana u dan razvija, zbog čega nemaju ujednačene godišnje cifre koje uplaćuju u državni budžet.

“Od početka projekta zaključno sa krajem avgusta, na ime poreza, taksi i ostalih naknada namjenjenih Opštini Tivat u državnoj kasi isplaćeno je 29 miliona eura, uključujući tivatsku Opštinu 7,9 miliona eura, Regionalni vodovod 1,6 miliona eura, Javno preduzeće Morsko dobro 2,3 miliona eura, Agenciju za zaštitu životne sredine 1,1 milion eura i prema ostalim porezima i nadoknadama 16,1 milion eura”, naveo je Kalezić.

Međutim, ono što brojni Tivćani, ali i svi koji posjete Tivat mogu da primijete, jeste, kako je rekao, investicioni bum, što predstavlja jedan od najvažnijih zamajaca društveno ekonomskog razvoja tog grada.

Na pitanje koliko tivatska Opština ubira od vezova na jahte, Kalezić je kazao da je teško kvantifikovati porez koji se plaća na nivou jednog veza.

“Jedini procenat koji se direktno primjenjuje je sedam odsto poreza na dodatu vrijednost (PDV). Ostalo su porezi i naknade koje se plaćaju na nivou preduzeća, ali su nastali na osnovu prihoda od izdavanja vezova”, rekao je Kalezić za Portal Antena M.

To su, kako je naveo, porez na ostvarenu dobit, zakup vodene površine koji se plaća Morskom dobru prema svakoj od 450 jahti, odnosno vezova u marini Portomontenegro, porezi koji se plaćaju po osnovi zaposlenih u marini i prirez na porez na dohodak građana koji ide u korist Opštine Tivat.

Suvlasnik kompanije Montenegro stars hotel group i vlasnik Splendida, Žarko Radulović, kazao je da je od 2009. godine cifra koja se uplaćivala u budžet iznosila preko tri miliona eura, odnosno 20,13 odsto od ukupnih prihoda.

“Prošle godine smo se popeli na 4,17 miliona eura, što je 23,08 odsto od ukupnih prihoda izdvajanje za opštinu i državu. Svake godine sve više smo uplaćivali. Od 2009. godine kada je bilo 3,15 miliona eura do 2011. kada smo skoro million eura više opterećenja imali, a 2013. godine 4,59 miliona eura,” precizirao je Radulović.

On je dodao da iz godine u godinu bilježe rast broja noćenja, pri čemu po svakom noćenju od 2009. godine plaćaju 24 eura, dok je od prošle godine ta cifra porasla jedan eura.

Pored novca koji se slio u budžet, kompanije su, kako je zaključio Radulović, doprinijele povećanju broja stanovnika na primorju.