Novi protesti radnika bjelopoljske fabrike Bjelasica Rada

Radnici bjelopoljske fabrike vode Bjelasica Rada protestovali su u srijedu ispred Vlade zahtijevajući da im se ispune njihovi zahtjevi.

Predsjednik sindikalne organizacije, Ljiljana Raković saopštila je da traže osam plata, doprinose za osam godina i pokretanje proizvodnje. Iako su najavljivali da će prenoćiti pred Vladom, dio radnika je noć proveo u Savezu sindikata, a dio kod rodbine.

Danas će se opet okupiti ispred zgrade Vlade.

“Zbog hladnoće ne možemo izdržati da prenoćimo na ulici”, kazala je Raković Pobjedi, i dodala da im se niko od predstavnika Vlade nije obratio.

Ona je kazala da fabrika godinu ne radi, a osnovna sredstva i repromaterijal se prodaju.

“Vidimo da tu nema rada, pa smo došli da tražimo prijem kod premijera Mila Đukanovića, kako bi ušao u rješavanje tih problema zajedno sa nama”, navela je Raković, ističući da će ostati pred Vladom dok ne postignu neki dogovor.

Ona je rekla da se ne nadaju u dogovore kojih je bilo mnogo posljednjih godina.

“Očekujemo da Vlada nađe novog strateškog partnera, da počne proizvodnja i da se nama izmire obaveze”, poručila je Raković, koja smatra da fabrika ne može da počne da radi sa takvim menadžmentom, izvršnim direktorom i vlasnikom Eurofondom.

Radnici su prije destak dana protestovali ispred prostorija Eurofonda. Bjelasica Rada je dobila kredit iz Abu Dabi fonda, nakon što im je Ministarstvo finansija omogućilo da plate poreski dug u više mjesečnih rata.

Preduzeće, međutim, ne može da koristi kreditna sredstva zato što im je račun u blokadi. Ministar finansija Raško Konjević je od stupanja na dužnost aktuelizovao to pitanje, navodeći da Bjelasica Rada nije poštovala reprograme, kao i da im nije ni jednom aktivirana mjenica kao sredstvo garancije da će poreski dug biti plaćen. Protiv šefa bjelopoljske Poreske uprave pokrenuo je zbog toga disciplinski postupak.