Za jak imunitet izbjegavajte ovih 5 stvari

Kao što postoje brojne stvari koji dižu imunitet, tako postoje i one koje ga ruše. Ovo su neki od njih…
Šećer – previše šećera u dnevnoj ishrani (100 g ili 20 kašičica) može da naruši imunitet čak za 40 posto. Tu se misli pre svega na jednostavne šećere uključivo, na med i gazirane napitke. Radi se o oslabljenoj aktivnosti bijelih krvnih zrnaca da uništavaju mikrobe. Zanimljivo, kada se šećer zamijeni s kompleksnim ugljenimhidratima, pada imuniteta nema. Smatra se da šećer dovodi do smanjenja apsorpcije drugih hranjivih stvari, a posebno C vitamina koji u odbrani ima značajnu ulogu.

Loše masnoće i prerađena hrana – Visok unos zasićenih i trans masnoća iz industrijske hrane, a ponajviše zbog crvenog mesa može narušiti rad imuniteta. Oksidacijom takvih masnoća nastaje mnogo slobodnih radikala koji dramatično uništavaju obrambene ćelije i time oslabljuju imunitet. Što više unosimo zasićenih masnoća životinjskog porekla (crveno meso, masni sirevi, maslac, pavlaka i punomasno mleko) to je veći nedostatak prostaglandina i leukotriena. Stanje se bitno popravlja kada se deo takvih masnoća zamijeni s omega-3 masnim kiselinama.

Nedovoljno kretanja – redovno vežbanje, pa makar se radilo o ubrzanom hodanju, nevjerovatno doprinosi snazi imuniteta. Naime, neaktivnost usporava oslobađanje od tjelesnih toksina. Suprotno tome, vežbom se ubrzava cirkulacija, rade mišići i zglobovi i postoji podsticaj organa zaduženih za obranu da proizvode nove ”vojnike” za obranu.

Pretjerana upotreba lekova – Mnogi ljekovi znatno ruše imuni sistm pa nikoga ne bi trebalo da čudi velika osjetljivost osoba koje ih koriste za infektivne i druge bolesti.

Pretjerano konzumiranje alkohola – 5 pića ili više dnevno smeta obrambenim ćelijama posebno bijelim krvnim zrncima da se umnožavaju.

Vrhunski sportisti – pred takmičenje su takođe pod snažnim stresom pa nerijetko naglo obolijevaju zbog pada imuniteta. Joga i meditacija pomažu u saniranju stresnog stanja.