Nestašica bukve onemogućila rad domaće fabrike

Tek što je započela proizvodnja furnira u Panelu, segmentu nekadašnjeg rožajskog ,,Gornjeg Ibra“ koji je zakupila turska firma „Montenegro vud Sandžakli mobilia“, mašine su prije nekoliko dana stale zbog problema u nabavci sirovine.

Prema riječima izvršnog direktora te firme Envera Nuhovića, proizvodnju koči nedostatak bukovih trupaca, nestabilno tržište i visoke cijene sirovine.

“Teško dolazimo do sirovine, bukovi trupci su poskupjeli na tržištu više od 20 odsto u posljednja dva mjeseca, a veći problem od cijene predstavlja nestašica te sirovine. Prema informaciji kojom raspolažemo, bikovina se izvozi u Albaniju, što je dovelo do nestašice sirovine za domaće fabrike”,  kazao je Nuhović.

On ističe da će se obustava rada loše odraziti na poslovanje firme, ali se nada da će narednih dana proizvodnju nastaviti.

“Očekujemo da će Vlada, nakon konstituisanja, donijeti odluku o sprečavanju izvoza sirovine jer dopuštanjem izvoza Crnoj Gori ostaje vrlo malo profita. Ukoliko bi se sirovina prerađivala u crnogorskim fabrikama, bilo bi mnogo više profita od kojeg bi imali koristi radnici i Crna Gora”, kaže Nuhović.

U Panelu proizvode furnir koji se sav izvozi u matičnu firmu u Turskoj. Za sada u tom pogonu radi 27 ljudi, a planiraju da uposle još 18.Nuhović kaže da privode kraju pripreme za popravku i montiranje mašina, koje će zahtijevati nova upošljavanja.

“ Naredne godine otpočećemo proizvodnju u Lamelirnici u kojoj ćemo proizvoditi stolice”, kaže Nuhović.

Turska firma „Montenegro vud Sandžakli mobilia“ koja je prošle godine postala vlasnik i zakupac dijela imovine rožajskog drvoprerađivača, planira da od potpisivanja ugovora sa Savjetom za privatizaciju za tri godine uposli 159 radnika i u objekat i novu tehnologiju uloži oko 4,5 miliona eura