FIFA zabranila Britancima da nose cvjetove

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) odbila je da reprezentacije Engleske, Velsa i Škotske, tokom novembarskih utakmica u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. godine, na dresovima nose cvjetove maka u znak sjećanja na poginule vojnike u ratu.

FIFA je obrazložila da takav potez nosi političku, vjersku i komercijalnu poruku, iako poštuje važnost obilježavanja 11. novembra.

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej takvu odluku nazvala je skandaloznom i poručila da bi FIFA trebalo da rješava svoje probleme, a ne šta će da se radi na Ostrvu.

“Britanski fudbaleri žele da odaju počast ljudima koji su izgubili živote za svoju zemlju i borili se za našu bezbjednost. Mislim da je normalno da to FIFA dopusti”, rekla je Tereza Mej, a prenosi agencija AFP.

Iz FS Engleske i Škotske već su najavili da neće poštovati odluku FIFA, a ostaje pitanje da li će im se Velšani pridružiti u utakmici protiv Srbije 12. novembra u Kardifu.

U Velikoj Britaniji 11. novembar obilježava se kao Dan primirja i običaj je da se u znak sjećanja na poginule i ranjene vojnike na grudima nose bulke od papira.