Crnogorski violinista Igor Pejović: Sa pet godina upisao muzičku školu, sa dvadeset već osvaja Beč

U čuvenoj sali bečkog konzervatorijuma Richard Wagner, prošlog mjeseca koncert je održao crnogorski violinista Igor Pejović. Tim resitalom je ovaj dvadesetjednogodišnjak vanrednog talenta završio specijalističke studije, i to klasi lidera evropske muzičke pedagogije, profesora Igora Petruševskog.

Vunderkind

Igor Pejović je bio čudo od djeteta. S pet godina upisao je muzičku školu “Andre Navara”, u Podgorici, a nagrade i priznanja stigla su veoma brzo.

Sa samo 11 godina imao je solističke koncerte, a  potvrđuje da je čak u toj dobi znao da vježba i osam sati dnevno.

Više nije dijete, čudo i dalje jeste.

Sa 20 godina ovaj Podgoričanin dobija stipendiju za prestižnu bečku školu, i pravi karijeru u gradu gdje, poput Holivuda za klasičnu muziku, na stotine talentovanih muzičara dnevno propadne.

Kada mnogi njegovi vršnjaci ne znaju još ni čime da se bave, Igor nastupa sa renomiranim orkestrima u svjetskim salama.

“Sve se to plaća”, uvjerava ovaj skromni mladić, iako se ima mnogo čime pohvaliti.

“Odricanja od svakodnevnog društvenog života svakako je bilo, ta žrtva uslov je za uspjeh. Rano sam shvatio da za svaku propuštenu loptu sa igrališta postižem gol na sceni.”

Premda takav dar za klasičnu muziku treba pokazati, nije lako djetetu izdržati sav sjaj scene i svu muku i znoj iza zavjese pozornice.

“Sve veća očekivanja gurala su me naprijed, a pritisak sam iskoristio kao motiv više. Takođe, ono što je nagovijestilo uspjeh bio je dobar tim kojim sam bio okružen. Roditelji i profesori podredili su se svojim zalaganjem mom putu ka uspjehu.”

Naši muzičari osvajaju svijet, njeguje li Crna Gora dovoljno svoje talente?

Miloš Karadaglić, Roman Simović, Jelica Mijanović, Boris Kraljević samo su neki od umjetnika koji Crnu Goru, kao kolijevku izuzetnih muzičkih talenata, predstavljaju širom planete.

Kojim će putem Igor?

“U Crnoj Gori svi maštaju o inostranstvu, u inostranstvu svi maštaju o Crnoj Gori. Takvo je bilo i moje iskustvo. Evropske sale i publika dragi su mi koliko i crnogorske iako iz potpuno različitih razloga.”

“Klasična muzika u Crnoj Gori je zastupljena i cijenjena značajno manje u odnosu na Evropu, gdje se vjekovima njeguje tradicija klasične muzike ili Ameriku koja ulaže značajna sredstva u razvoj klasične muzike. Crna Gora je ograničena sredstvima, ali bogata sluhom za stvaranje klasične muzičke tradicije” smatra naš sagovornik.

Mišljenja je da je prirodno i poželjno da mladi talentovani ljudi idu iz Crne Gore da se usavršavaju. “U suprotnom bi bilo destruktivno, jer ovo malo područje nema šta da ponudi”, pojašnjava.

“Crnoj Gori međutim treba i vraćanje tih talenata nakon usavršavanja. To je u interesu nas, u interesu zajednice i u interesu budućnosti Crne Gore. Da li se na tome radi? Ni najmanje”, jasan je Igor.

“Brojniji su pozivi upućeni sa evropskih, a ne crnogorskih adresa i to je vjerovatno razlog odlaska i ostanka svih nas koji želimo šansu više. Evropska žudnja za sakupljanje različitih znanja vrijednost je koja nedostaje Crnoj Gori.

Sada sam ovdje, sa puno iskustva u muzičkom stvaralaštvu. Moju dalju budućnost opredijeliće društvena zajednica i njen osjećaj potrebe za kulturom”, zaključuje Igor.

A dok se ne odluči…

Igor Pejović je član bečkog Haydn symphony orchestra, koji nastupa u Musikverain-u pod dirigentskom palicom Jin Wanga, u saradnji sa Bečkom Filharmonijom.

“Poznanstvo i muziciranje sa koncertmajstorom Bečke filharmonije jedan je od najupečatljivijih uspjeha moje muzičke karijere”, priča sagovornik Antene M.

Nedavno je takođe formirao duo sa još jednim izuzetnim crnogorskim mladim umjetnikom – pijanistom Novakom Pavličićem.

Možda ste prethodnih mjeseci imali prilike da ih čujete na brojnim crnogorskim festivalima, a i evropska publika ih je već zapazila.

“To je saradnja koja obećava sjajnu budućnost i nastupima u tom sastavu posebno se radujem”, kaže Igor.