Šabović: Samo manjinske stranke mogu smjeniti vlast

Funkcioner Socijaldemokratske partije SDP Džavid Šabović istakao je da manjinske političke stranke u Crnoj Gori sada imaju istorijsku šansu da omoguće proces smjene vlasti i demokratizaciju i dekriminalizaciju društva.

On je u razgovoru za Dan saopštio da odluka manjinskih stranaka, ukoliko bi išla u pravcu dogovora sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) o formiranju vlade, može samo da šteti i manjinskim narodima u Crnoj Gori, i na duže staze može imati ozbiljne posljedice.

“Ta vlada, ako se i formira, može trajati samo godinu, najviše dvije, i to znaju oni koji na tome rade. S druge strane, neki, koji će neizbježno snositi posledice, pravne i političke, zbog svojih činjenja, možda će uspjeti da formiranjem jedne takve vlasti to odlože neko vrijeme ali znaju da neće moći dugo. Postavlja se pitanje i koliko će građani vjerovati na narednim izborima onim strankama i političarima koji budu učestvovali u tome”, ukazao je Šabović.

On je naglasio da nema nikakve sumnje da se misli na pojedince iz vrha DPS-a, posebno one koji su odgovorni za izborne zloupotrebe i afere organizovanog kriminala i korupcije.

Šabović navodi da su i na ovim izborima otkrivene brojne manipulacije i zloupotrebe, i da bi stranke manjinskih naroda to morale da imaju u vidu.

Nije želio da komentariše pojedinačne stavove stranaka i političara iz reda manjinskih naroda, ali ističe da je svima u Crnoj Gori jasno da i tamo postoje različiti pogledi po pitanju koga podržati da formira vlast.

“Mogu samo da apelujem da se bude na visini zadatka, da se razgovara, da se ozbiljno razmotri opoziciona ponuda. Postoji šansa da se formira vlast bez DPS-a, bilo bi to prvi put u Crnoj Gori, pa je time i značajnije. Nema sumnje da je ponuda opozicije najbolja za sve u Crnoj Gori, pa i za manjinske narode, naravno”, smatra funkcioner SDP-a.