Vodja kavačkog klana Slobodan Kašćelan na slobodi, kao i članovi tog klana

Prema policijskim informacijama Kašćelan je jedan od vođa kavačkog klana

Policija ni nakon dva mjeseca nije uspjela da stavi lisice na ruke navodnom vođi kavačkog klana  Slobodanu Kašćelanu i šestorici članova te kriminalne grupe, koji su 12. septembra izbjegli hapšenje u Kotoru.

Tog dana  uhapšeno je devet  navodnih članova kavačkog kalana, a Kašćelan, Vladimir Božović, Miloš Radonjić, Siniša Vlahović, Davor Prelević, Aleksandar Đurišić i Igor Đurišić zvani Major izbjegli su hapšenje.

Prema sazanjima “Vijesti” istražitelji provjeravaju ko je Kašćelanu i ekipi pomogao da izbjegnu hapšenje.

Prema policijskim informacijama Kašćelan je jedan od vođa kavačkog  klana.

On je ranije demantovao policijske navode, tvrdeći da nije ni šef ni član te kriminalne grupe.

Iz Uprave policije od 14. septembra nijesu odgovorili “Vijestima” da li je sedmorka iz Kotora napustila Crnu Goru.

Policija ćuti i o tome šta su od 12. septembra  preduzeli da pronađu kotorske bjegunce, za čije hapšenje je nalog izdalo Specijalno tužilaštvo.

Kašćelan i šest bjegunaca sumnjiče se da su sa devetoro uhapšenih 12. septembra počinili više krivičnih djela – stvaranje kriminalne organizacije, davanje mita, zelenaštvo, iznudu, teško djelo protiv opšte sigurnosti, zloupotrebu službenog položaja, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija…

Policija i tužilaštvo sumnjiče Kašćelana i zatvorenika Igora Božovića da su bili na čelu te kriminalne grupe.

U policijskoj akciji razbijanja kavačkog klana uhapšeni su pomoćnik komandira kotorske policije Zlatko Samardžić,  Kotorani Goran Ljubatović, Nikola i Igor Andrić, Tripo Moškov, Ilija Dedović,  Stefan Brnović, Aleksandra Bogdanović i Podgoričanin Đerđ Camaj.

Samardžić je 11. oktobra pušten  iz Istražnog zatvora.

On je specijalnom tužiocu priznao da je članovima kavačkog klana odavao povjerljive službene informacije.

Navodno,  Kavčanima je javljao kada policija kreće u pretres njihovih stanova, upozoravao ih da se čuvaju ili bježe ukoliko je postojala mogućnost da budu privedeni, zbog čega su oni uvijek bili korak ispred organa gonjenja.

Izvor iz istrage kazao je ranije da  se pomoćnik komandira “upleo” u kavački klan zbog prijateljskih odnosa sa sestrom jednog od vođa te kriminalne grupe.

Osmorka još dva mjeseca u pritvoru

Osmoro navodnih članova kavačkog klana – Goran Ljubatović, Nikola i Igor Andrić, Tripo Moškov, Ilija Dedović,  Stefan Brnović, Aleksandra Bogdanović i Đerđ Camaj  ostaće u pritvoru još dva mjeseca.
Savjetnica za odnose sa javnošću podgoričkog Višeg suda Aida Zoronjić saopštila je “Vijestima” da je odluka o produžetku pritvora donijeta 11. novembra:  “Rješenjem vanraspravnog krivičnog vijeća Višeg suda u Podgorici od 11. 10. 2016. godine, za dva mjeseca produžen je  pritvor protiv okrivljenih B. S. i drugih”, odgovorila je Zoronjić.

Tužilaštvo navodno sa nekima od njih pregovara o priznanju krivice.