Saznajte, koliko žena ima u parlamentu

U novom, 26. sazivu Skupštine Crne Gore ima 22 odsto žena, što je za pet odsto više u odnosu na prethodni sastav parlamenta. U skupštinskim klupama sada sjedi 18 pripadnica ljepšeg pola, dok ih je u trenutku raspuštanja 25. saziva bilo 15.Sa liste Demokratske partije socijalista u parlament je ušlo devet žena, dok ih je u prethodnom bilo šest.

Poslanice te partije u ovom skupštinskom sazivu su Daliborka Pejović, Zorica Kovačević, Marta Šćepanović, Marija Ćatović, Ana Nikolić, Maja Bakrač , Aleksandra Vuković, Sanja Vlahović i Nela Savković-Vukč ević . Demokratski front u parlamentu će ovaj put predstavljati četiri pripadnice nježnijeg pola, što je duplo više u odnosu na prethodni saziv kada ih je bilo dvije. Sadašnje poslanice tog političkog saveza su Ljiljana Đurašković, Branka Bošnjak, Vera Bulatović i Marina Jočić. U skupštinskim klupama biće i dvije poslanice koalicije Ključ, koju čine Socijalistična narodna partija, Demos i Građanski pokret URA. Tu koaliciju predstavljaće Anka Vukićević i Danijela Pavićević.

U prethodnom skupštinskom sazivu SNP su predstavljale dvije žene, dok Demos i URA, koji su bili klub samostalnih poslanika, nijesu imali pripadnica ljepšeg pola u svojim redovima.

Demokratsku Crnu Goru, koju su u prethodnom sazivu predstavljali samostalni poslanici Neven Gošović i Velizar Kaluđerović, sada će među osam poslanika predstavljati i dvije žene. One su Zdenka Popović i Valentina Minić . Socijaldemokratska partija ima samo jednu poslanicu, Draginju Vuksanović, koja je tu partiju predstavljala i u prethodnom sazivu parlamenta.

 Sa druge strane, Bošnjačku stranku, Socijaldemokrate, koaliciju Albanci odlučno i Hrvatsku građansku inicijativu u parlamentu neće zastupati nijedna žena.

BS, kao ni predstavnici Albanaca, u prethodnom sazivu nijesu imali predstavnice nježnijeg pola u skupštinskim klupama, dok je HGI predstavljala Ljerka Dragičević, koju je sada zamijenio Adrijan Vuksanović.

(CdM)