Novost u liječenju dijabetesa, insulinske injekcije zamijenile kapsule

Kapsule sa ćelijama koje su modifikovane metodom genetskog inženjeringa mogle bi u potpunosti da izbace insulinske injekcije iz liječenja dijabetesa.

Spomenute kapsule, koje ispuštaju insulin, stručnjaci su testirali na miševima. Nakon što su ih laboratorijskim životinjama ugradili ispod kože, ispostavilo se da se miševima s dijabetesom poslije nekoliko nedjelja nivo šećera, odnosno glukoze u krvi, vratila u normalu, piše “The Guardian”.

Stručnjaci koji su sprovodili ovaj projekat se nadaju kako će u roku od dvije godine dobiti dozvolu za testiranje revolucionarne metode na ljudima. Ako sve prođe dobro, biće to odlične vijesti za obolele od dijabetesa tipa 1, ali i one s tipom 2, koji redovno moraju da primaju insulinske injekcije.

“Zastrašujuća je činjenica da će do 2040. svaki deseti čovek oboljeti od nekog tipa dijabetesa. Pokaže li se ovaj izum uspješnim, pacijenti će kapsule mijenjati samo tri puta u godini, što je puno bolje od ubrizgavanja insulina na dnevnoj bazi”, rekao je Martin Fuseneger, koji je vodio istraživanje u švajcarskom Bazelu.

On objašnjava kako su genetski modifikovali ljudske ćelije iz bubrega, što im prije nije uspjelo sa ćelijama iz pankreasa.

“Bubrežne su otpornije i u laboratoriju su uspješno zamijenile, tj. ponašale su se kao ćelije iz pankreasa, koje su inače zaslužne za lučenje insulina u organizam.”

U Crnoj Gori dijabetes ima svaki osmi građanin stariji od 20 godina

U Crnoj Gori, kao i u svijetu raste broj dijabetičara, a najčešći uzrok šećerne bolesti je gojaznost. Zato bi, kako savjetuju ljekari, posebnu pažnju trebalo posvetiti edukaciji o toj opakoj bolesti, i to od najranijeg uzrasta. Naglašavaju i to da šećerna bolest najčešće prouzrokuje i ostale bolesti.

Dijabetes ima svaki osmi građanin stariji od 20 godina, a naša država zauzima neslavno drugo mjesto u Evropi po broju oboljelih od dijabetesa u odnosu na broj stanovnika. Zabrinjava i podatak da od dijabetesa obolijeva i sve više djece.