Saznajte da li su djeca u Crnoj Gori gojazna

Da li je negativni trend gojaznosti djece na globalnom nivou zahvatio i crnogorsko područje pokazaće ubrzo rezultati istraživanja naših naučnika u okviru COSI programa Svjetske zdravstvene organizacije.
U ovaj program nadzora dječije gojaznosti Crna Gora je, na inicijativu Univerziteta Crne Gore, ušla prošle godine, objašnjava doc. dr Stevo Popović, dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje.

Istraživanjem na terenu doći će se do podataka koje je do sada sakupilo 25 evropskih zemalja sa kojima će Crna Gora moći da se uporedi kada je posrijedi ovaj problem. Na čelu istraživačkog tima, pored dekana Popovića je i doc. dr Boban Mugoša.

„Mjerenja na terenu, u školama, obavljaju odabrani studenti Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje i zaposleni na Institutu za javno zdravlje koji su prošli obuku Svjetske zdravstvene organizacije“, navodi dekan Popović, objavljeno je na sajtu Univerziteta CG.

Sa ovom inicijativom Crna Gora će dobiti precizne podatke o gojaznosti djece i nastaviti sa praćenjem trenda. Oni će poslužiti, objašnjava Popović, kao osnova za preventivne mjere, ukoliko rezultati ukažu na tu potrebu.

Ovaj program preporučile su i kolege iz Srbije i Slovenije, susjednih zemalja koje su sprovele ova istraživanja.

Član istraživačkog tima u Srbiji i predavač na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje dr Predrag Božić navodi da je 23.1 % ispitivane djece imao prekomjernu težinu i gojaznost, bez značajnih razlika među polovima, kako je i objavljeno u radu.

Zapadne zemlje imaju preventivne strategije, navodi dr Božić, a one su prije svega usmjerene na podizanje nivoa fizičke aktivnosti i poboljšanje navika u ishrani djece, ali i druge neke mjere kao što je dojenje djece do tri godine.

U izradu strategija uključuju se sve društvene strukture, ne samo djeca i roditelji, prave se odgovarajuće izmjene zakona i pravilnika, na primjer ograničavanje reklamiranja određenih proizvoda, izmjena u jelovniku ustanova u kojoj djeca borave, kaže Božić.

Izvještaj koji bi uskoro trebalo da ugleda svjetlost dana bi trebalo da nam pokaže realno stanje, kako je najavio Popović. On se nada da finalni izvještaj neće pokazati da smo zapostavili zdravstveni status djece u našoj zemlji, već da će samo predstavljati opomenu da se tim pitanjem mora mnogo pažljivije baviti.