Sindikat hidroelektrane Perućice ne pristaje na plate od 950e

Dio sindikata hidroelektrane Perućica ne pristaje na potpisivanje novog kolektivnog ugovora, na osnovu kojeg bi zarada zaposlenih bila umanjena za pet do šest odsto, saznaje Pobjeda.

Juče je održan jedan u nizu sastanaka predstavnika dijela radnika HE Perućica i menadžmenta Elektroprivrede oko dogovora o potpisivanju novog kolektivnog ugovora te kompanije. Važenje otkazanog kolektivnog ugovora EPCG isteklo je početkom decembra i već godinu nema dogovora sindikata i menadzmenta kompanije o novom. Radnici i sindikat, ljetos odvojene kompanije od EPCG, Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (C E D I S) i menadžment te najveće kompanije, po broju radnika, postigli su dogovor i juče potpisali Kolektivni ugovor. Sa druge strane dio radnika HE Perućica ne želi potpisivanje novog kolektivnog ugovora i pored činjenice da su njihove prosječne zarade veće od plata u CEDIS-u i u EPCG.
Prosječna zarada u EPCG je oko 900 eura, a u HE oko 1.000 eura.
Izvor Pobjede sa sastanka im je saopštio da menadžment smatra da niko ne može imati koristi od štrajka koji se najavljivao u slučaju nepostizanja dogovora. Shodno zakonu, u slučaju nepotpisivanja kolektivnog ugovora na snagu stupa skoro usvojeni granski kolektivni ugovor za energetiku koji je znatno nepovoljniji za zaposlene, jer će njihova primanja, u tom slučaju, biti manja za oko 30 odsto od trenutnih u EPCG.