Nakon Podgorice, solarne klupe dobili Nikšić i Herceg Novi

Pametne klupe, koje su novo tehnološko rješenje  za potrebe gradova budućnosti danas su postavljene u Nikšiću i Herceg Novom.

U Nikšiću je ispred Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis postavljena Strawberry solarna klupa, dizajnirana i proizvedena kako bi se promovisalo smanjenje zagađenja prirode, korišćenja zelenih tehnologija i obnovljivih izvora energije.

Pametna solarna klupa pruža građanima uslugu besplatnog punjenja mobilnih uređaja, i prikuplja informacije o zagađenosti i vlažnosti vazduha i temperaturi.

Koordinatorka za prostorno planiranje i energetsku efikasnu arhitekturu u Programu Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Slađana Lazarević, istakla je da ,,pametna solarna klupa nije prevelika inovativnost u svijetu, ali, kod nas  znači da počinjemo da razmišljamo na pametniji način, da koristimo potencijale koje imamo, kao što je sunce.

Direktor Tehnopolisa, Ratko Bataković rekao je da ,,pametna klupa, osim što omogućava da se napuni telefon, prikuplja informacije o zagađenosti vazduha, o temperaturi, kao i o vlažnosti vazduha.

“Nadam se da će biti inspiracija našim start-up-ovima u Tehnopolisu da i oni nešto osmisle na sličan način’’,  istakao je Bataković.

Pametna klupa postavljena je i na trgu u Herceg Novom.