Daka nosilac liste Fronta u Nikšiću?

Biznismen iz Nikšića Miodrag Daka Davidović mogao bi da bude nosilac liste koalicije koju će predvoditi Demokratski front na izborima u Nikšiću naredne godine, saznaju Dnevne novine iz više izvora.

Demokratski front se ozbiljno priprema za lokalne izbore u ovom gradu, koji bi trebalo da se održe krajem februara ili početkom marta naredne godine i, prema saznanjima DN, već je postignut dogovor sa Socijalističkom narodnom partijom o zajedničkom nastupu.

Cilj Demokratskog fronta je da okupi sve opozicione snage u Nikšiću, a dogovor sa SNP je samo početak, jer se očekuje da ovom savezu priđu i druge opozicione partije.

Osim Demokratskog fronta, snažan zagovornik stvaranja jedinstvene opozicione liste u Nikšiću je i tamošnji biznismen Miodrag Daka Davidović, koji je bio glavni ključ dogovora Fronta i SNP, pod čijim patronatom su i održani pregovori prije nekoliko dana.

On je i glavna garancija da će za ove izbore opozicija imati dovoljno novca za predizbornu kampanju.

U DF-u smatraju da je Davidović prava ličnost za nosioca liste i da bi on mogao da privuče nedostajući broj birača za pobjedu u Nikšiću.

U medijima odavno Davidović slovi za glavnog finansijera kampanje DF na nedavnim parlamentarnim izborima. Kako su Dnevne novine ranije pisale, on je za djelovanje Fronta i medijsku logistiku uglavnom preko ND Vijesti, uložio oko dva miliona eura.

Specijalno državno tužilaštvo je, podsjetimo, otvorilo izviđaj o finansiranju političkih subjekata u predizbornoj kampanji, nakon što je Agencija za sprečavanje korupcije dostavila izvještaje partija u kojima je bilo indicija da je novac ubacivan mimo legalnih tokova, te da postoje sumnje u pranje novca.

Sve neće ići baš glatko, jer iako su očekivanja da će Davidović privući neke birače, nije sigurno da će privući sve opozicione partije. Građanski pokret URA je ranije najavio da se ozbiljno sprema za samostalan nastup u Nikšiću. Istina, ovaj politički savez je ostavio mogućnost stupanja u koaliciju sa partijama koje sa njima dijele iste programske ciljeve, što Demokratski front i Socijalistička narodna partija u svakom slučaju nijesu.

U Frontu tvrde da rezultati istraživanja javnog mnjenja pokazuju da opozicija ima sve više birača, a da DPS posustaje, te da se izbori u Nikšiću održavaju u pravom trenutku.

Podsjetimo, DPS je u Nikšiću 16. oktobra osvojila 46,6 odsto, a Socijaldemokrate 1,7 odsto podrške građana. Od opozicije najbolji rezultat u Nikšiću je ostvario Demokratski front sa 28 odsto podrške, slijede Demokrate sa 9,3, SDP sa 5 odsto i Ključ sa 8 odsto.