Vujanović: Okrenimo se jedni drugima zbog nas i onih koji dolaze

Na samom smo kraju 2016-te godine. Godine naših velikih državnih jubileja, integracionih i razvojnih uspjeha, parlamentarnih i lokalnih izbora, ali i godine koju smo mogli bolje iskoristiti za prevazilaženje podjela koje produbljujemo, naveo je u novogodišnjoj čestitki, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Istakao je proslavljanje deset godina od obnavljanja nezavisnosti Crne Gore i milenijum njene državnosti.

“Ponosni smo na dostignuća koje je Crna Gora ostvarila u ovoj deceniji na spoljno-političkom planu, posebno u evropskim i evroatlanskim integracijama. Takođe i u ukupnom razvoju i reformama koje su osnažile njen demokratski kapacitet i karakter multietničkog i multireligijskog društva. U tome je posebno vrijedno što smo ojačali inače snažne spone, državne i građanske, sa našim susjedima i prijateljskim državama. U ime njegovanja i afirmacije njihovih manjina u Crnoj Gori i naše u njima što istinski i trajno manjine vrednuje kao značajne mostove saradnje”, naveo je u čestitki.

Kontinuitet integracionih uspjeha nastavio se i ove godine, dodaje Vujanović.

“Otvorili smo četiri nova pregovaračka poglavlja u pristupnom procesu Evropskoj uniji, tako da sa ukupno 26 otvorenih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, zavrjeđujemo visoku ocjenu međunarodne zajednice kao lider integracija. Ovoj ocjeni značajno doprinosi činjenica da smo veoma blizu članstva u NATO-u i da je to sada već oročeno na mjesece. Sa našim integracionim uspjesima, ne samo mi već i region, smo bliži dugoročnoj stabilnosti i stvaranju uslov