Pacijenti čekaju zbog nedovoljno ljekara i opreme

Direktorica Kliničkog centra Crne Gore Zorica Kovačević kazala je u razgovoru za “Dan” da su deficit kadra, nedostatak prostornih kapaciteta i opreme najveći izazovi sa kojima se suočavaju u najvećoj zdravstvenoj ustanovi. Nova direktorka, koju je Vlada na ovu funkciju imenovala 2. decembra 2016. godine, tvrdi da u KCCG građanima pružaju kvalitetnu medicinsku zaštitu, u skladu sa savremenim standardima, te da su najčešće žalbe pacijenata neosnovane.

Kovačević je najavila da će u fokusu njenog djelovanja biti obezbjeđenje nedostajućeg prostora i opreme, kao i angažovanje stručnog kadra.

“Moje djelovanje će biti u dva smjera, sa jednakom pažnjom i posvećenošću i prema zaposlenima i prema pacijentima. Smatram da ne možemo imati zadovoljne pacijente ako imamo nezadovoljno osoblje. Radiću na poboljšanju statusa i životnog standarda zaposlenih i na unapređenju pružanja zdravstvenih usluga pacijentima. Kao što znate, moje radno iskustvo je najvećim dijelom vezano za rad u zdravstvenom sistemu, tako da su mi poznati izazovi sa kojima se susreću zdravstveni radnici. U ovom kratkom periodu, koliko sam na čelu KCCG, uvjerila sam se da naša ustanova zaslužuje poštovanje građana i svih činilaca društva. Želim da podsjetim da građani u ostvarivanju svojih prava imaju mogućnost da se obrate institucijama sistema, počev od rukovodioca organizacionih jedinica, zaštitnika prava pacijenata, medicinskom direktoru, direktoru KCCG i naravno resornom ministarstvu”, kazala je Kovačević.

Ona je poručila da je otvorena za saradnju i da će KCCG u potpunosti biti transparentan, kako bi predstvaili rad svih zaposlenih.

“Sa druge strane, očekujem i insistiraću na odgovornosti svih subjekata, a krajnji cilj je zadovoljstvo i zaposlenih i pacijenata. Ovo je pravi put za podizanje nivoa kvaliteta pružanja zdravstvenih usluga, a samim tim i zadovoljstva naših pacijenata. Međutim, uvijek će biti jedan broj nezadovoljnih, i zaposlenih i pacijenata, kao što je i u mnogo bogatijim društvima. Moj cilj je da to bude svedeno na najmanju moguću mjeru”, kaže Kovačević.

Po njenim riječima, liste čekanja su u fokusu interesovanja naše javnosti, ali su one neminovnost i nijesu samo prisutne u KC CG.

“Liste čekanja u KCCG su čak manje nego u drugim bolnicama u regionu, pa i šire. No, ipak, u saradnji sa, prije svega direktorima organizacionih jedinica, radićemo i na ovom polju. Da bi liste bile svedene na minimum neophodno je obezbijediti kadar, prostor i opremu. Ne možemo izvesti veći broj operacija ako imamo nedostatak operacionih sala, ne možemo operisati pacijente ako nemamo dovoljan broj izvršilaca i tako dalje. Moje djelovanje će biti upravo u ovom smjeru”, obećava Kovačević.

(Dan)