BITCOIN POKAZUJE DA IMA POTENCIJALA

Virtuelna valuta bitkoin se približila rekordnoj vrijednosti, zbog čega bi, kako ocjenjuje agencija Frans pres, mogla postati novo sigurno utočište za investitore u uslovima kada je svijet suočen sa rastućom ekonomskom neizvesnošću.

Bitkoin je probio granicu od 1.100 dolara u sklopu Bitcoin Price Index-a, odnosno prosjeka cijena na glavnim berzama, čime je nastavljen rast koji je toj valuti omogućio da 2016. godinu završi sa najvećim skokom vrijednosti od svih standardnih valuta, prenosi agencija Frans pres.

Od osnivanja virtuelne valute 2009. godine, ona se suočila sa brojnim fluktuacijama, da bi u jednom trenutku izgubila čak tri četvrtine vrijednosti “skliznuvši” sa maksimuma od 1.165,89 dolara u 2013. godini.

Vijest o velikoj hakerskoj krađi bitkoina u avgustu prošle godine prouzrokovala je da vrijednost te valute padne za 20 odsto, podsjeća AFP.

Analitičari, međutim, vjeruju da će ova kolebanja usporiti zbog jačanja dolara i kontrole kapitala u pojedinim zemljama, kao i uspona digitalne ekonomije.

Haotično povlačenje novčanica velike vrijednosti u Indiji i uvođenje ograničenja na kupovinu stranih valuta u Kini zbog slabljenja juana prema dolaru su, prema ocjenama analitičara, naročito podgrijali tražnju za bitkoinima.

“Činjenica je i da izlazi sve manje bitkoina, a ljudi doživljavaju bitkoin kao dobru zaštitu protiv devalvacije valuta u svojim zemljama, i umjesto da kupuju dolar, oni kupuju bitkoin”, izjavio je stručnjak za bitkoin i direktor startap kompanije “Civic” Vini Lingam, predviđajući da će cijena bitkoina do kraja 2017. godini biti oko 3.000 dolara.