BRAKOVI SKLOPLJENI OD OVE PODGORIČANKE NE PUCAJU

Najpoznatija matičarka u Podgorici Slobodanka Jelenić u razgovoru za Dnevne novine otkriva zbog čega je najtraženija među budućim mladencima, da li broj sklopljenih brakova opada, kakve su današnje svadbe.

Među Podgoričanima važi vjerovanje da brakove koje Slobodanka Jelenić sklopi, ne pucaju. Dokaz za to je što se mnogi danas otimaju oko nje kada riješe da stanu na ludi kamen, a poslije je preporučuju rođacima, prijateljima, poznanicima. Kako za Dnevne novine kaže Jelenić, sve joj to imponuje.

Lijepo je biti dio nečije sreće

„Ne znam zašto je to tako. Ali u svakom slučaju, postoji to uvjerenje i dobro je što je tako. Ovaj posao radim sa željom da tim mladim ljudima koji se nađu ispred mene donesem sreću. Cesto me građani traže da odradim vjenčanje s vidnom zahvalnošću i konstatacijom da sam im prethodni put bila srećna, naravno za drugog člana porodice. Sve ovo mi predstavlja zadovolj stvo i nadam se i želim da tako bude i u narednom periodu, a i sama sam osoba koja se odgovorno odnosi prema braku i porodičnim obavezama. Lijep je osjećaj imati veze sa nečijom srećom i biti dio nje“, ističe Jelenić.

Premda je već dugo u ovom poslu, Slobodanka se još sjeća prvog braka koji je sklopila.

„Da, sjećam se. Ozbiljno sam se pripremala, bilo je pozitivne treme i osjećala sam važnost trenutka. Poznavala sam mladence, a tom svečanom činu prisustvovale su mnoge poznate ličnosti iz javnog života.Tako da sam osjećala veliku odgovornost. Sve se završilo dobro i rado se sjećam tog događaja a tadašnje mladence često sretnem i rado pozdravim.To je sada jedna srećna i uspješna porodica“, rekla je Jelenić.

Samo tokom 2016. godine je sklopila oko 250 brakova, a kako kaže, prema izvještajima koje rade službe glavnog grada, ne bi se moglo reći da broj vjenčanja opada.

„Najveći broj vjenčanja se odradi u restoranima i hotelima, a ima još pet matičara iz mjesnih kancelarija i gradskih opština Tuzi i Golubovci. Mogao bi se izvesti zaključak da postoji blagi porast vjenčanja koji vjerovatno proizilazi iz povećanja broja stanovništva glavog grada. Smanjen je broj vjenčanja u našoj centralnoj službi jer znatan broj vjenčanja odrade kolege mjesnih područja koje sam navela i ti brakovi se upisuju u njihovim knjigama vjenčanim“, objasnila je Jelenić.

Naši mladenci prednjače u okruženju

Ona smatra da domaći mladenci nijesu konzervativni, te da čak prednjače u odnosu na okruženje.

„Ne bih rekla da su konzervativni-naprotiv. Možda se primjećuje dio tradicije, što je lijepo ali su uglavnom u skladu sa vremenom sa kojim živimo. Mislim da ne zaostaju za okruženjem možda i prednjače. Za njih je to nepoznanica-prvi je put, možda bi drugi put sve još ljepše izveli. Ipak najbolje je da ostane na poruci “Ovo ste uradili sad i nikad više”“, napominje Jelenić.

Ipak, iako smatra da naši budući supružnici nijesu konzervativni, rijetko se desi da mladoženja uzme ženino prezime.

„Veoma rijetko. Dešava se najviše kod romske populacije ili kad su u pitanju strani državljani“, kaže Jelenić.

Slobodanka kaže da se na ceremoniji sklapanja braka rijetko dešavaju anegdote, te da se više pažnje posvećuje ozbiljnosti i važnosti samog trenutka.

„Bilo ih je, ali sam ih već spominjala pa ne bih da se ponavljam. Ali evo jedne novije nakon potpisa nevjesta je nagazila mladoženju, a otac ga upita “Nagazi li te sine”, “Nagazi” odgovori on, “E da znaš, to je početak””, priča uz smijeh Jelenić.