Efikasna javna uprava priortet na putu ka EU

Efikasno funkcionisanje državne uprave je osnovna pretpostavka za transparentno i efikasno ekonomsko i demokratsko upravljanje društvom, zbog čega se reforma javne uprave postavlja kao jedan od prioriteta procesa pristupanja Crne Gore EU, poručeno je sa sastanka ministarke javne uprave Suzana Pribilović sa šefom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivom Oravom.
Pribilović se zahvalila na dosadašnjoj podršci koju Evropska Unija pruža Crnoj Gori na njenom putu ka članstvu i upoznala šefa Delegacije EU Orava sa planovima koje novoosnovano Ministarstvo javne uprave namjerava da realizuje u narednom periodu.
“Ministarka je, kroz osvrt na donijetu Strategiju reforme javne uprave 2016-2020, istakla da reforma javne uprave, kao jedan od tri glavna stuba politike proširenja Evropske Unije, predstavlja opšti cilj reformskih aktivnosti i stvaranje efikasne, servisno opredijeljene javne uprave na državnom i na lokalnom nivou, kao i moderne javne uprave koju karakteriše rast povjerenja građana u njen rad i približavanje standardu i nivou koje imaju zemalje članice EU”, navodi se u saopštenju.
Orav je istakao da je Crna Gora ostvarila značajan napredak u procesu pristupanja EU i dodao da se pred Ministarstvom javne uprave nalazi dosta izazova.
“Orav je istakao spremnost EU za saradnju u dostizanju postavljenih ciljeva i izrazio očekivanje da će Crna Gora nastaviti da uspješno ispunjava zadatke u cilju daljeg progresa na planu evropskih integracija”piše u saopštenju.
Ocijenjeno je da formiranje Ministarstva javne uprave predstavlja veliki iskorak koji je Vlada Crne Gore napravila na planu realizacije agende u procesu pristupanja Evropskoj uniji.