Nafta pojeftinila

Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima jer su naznake oporavka aktivnosti bušenja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zasjenile vijest da su vodeći proizvođači na putu da smanje snabdijevanje, kao što je i planirano.

REGION/SVIJET/SVIJET Nafta pojeftinila Cijene nafte pale su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima jer su naznake oporavka aktivnosti bušenja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zasjenile vijest da su vodeći proizvođači na putu da smanje snabdijevanje, kao što je i planirano.
Objavljeno: 24. 01. 2017 – 09:31 Promjenite veličinu teksta: AAAKomentari (0)Na londonskom tržištu cijena barela je pala 49 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 65 centi nižoj cijeni od 52,57 USD.

Ministri predstavnici članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i nekoliko nezavisnih proizvođača, uključujući Rusiju, objavili su nakon sastanka u nedjelju da je snabdijevanje već smanjeno za 1,5 miliona barela dnevno, u odnosu na zacrtanih 1,8 miliona, koliko bi trebalo da smanje proizvodnju do kraja juna, prenosi Hrportfolio.

Tu je vijest nadjačao podatak koji ukazuje na pojačanu američku proizvodnju nafte iz škriljca. U prošloj sedmici broj bušotina u SAD-u povećan je najviše u skoro četiri godine, pokazuju podaci kompanije za usluge u energetici Baker Hughes.

“Smanjena proizvodnja na nivou OPEC-a u velikoj je mjeri već uračunata u cijene dok broj bušotina u SAD-u neprestano raste i to sve brže”, rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Baker Hughes je objavio da je u prošloj sedmici aktivirano 35 bušotina, što je pojačalo strahove da će američka proizvodnja znatno porasti i time neutralizovati uticaj OPEC-ovog smanjenja proizvodnje.

“Ujedno je saudijska tvrdnja da su uspjeli da slome američku proizvodnju iz škriljaca podvrgnuta podsmijehu”, rekla je Ashley Kelty iz Cenkos Securitiesa.

Od sredine prošle godine proizvodnja nafte u SAD-u porasla je više od šest odsto, iako je i dalje sedam odsto ispod rekordno visoke vrijednosti dostignute u godini ranije. Ponovo se približava vrijednosti s kraja 2014. godine, kada je prouzrokovala pad cijena nafte.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u petak iznosila 51,8 USD, što znači da je bila 35 centi viša nego prethodnog dana trgovanja.