Meteorolozi najavljuju najtoplije ljeto u poslednjih decenija!

Ako se ponove klimatski ciklusi viđeni 2003. i 2012. godine, onda nas na Balkanu očekuje jedno od najpaklenijih ljeta poslednjih decenija!

Ono što je karakteristično za dvije pomenute godine je da su počinjale sa izuzetno hladnim zimama, a da su onda tokom ljetnjih mjeseci bilježene izuzetno visoke temperature. Kako je i prvi mjesec ove godine bio jedan od najhladnijih u poslednjih 30-40 godina, sa temperaturom četiri-pet stepeni nižom od prosječne, logična je pretpostavka da bismo narednog ljeta mogli da očekujemo da će živa u termometru biti između 35 i 40 stepeni Celzijusa.

Prema riječima meteorologa Nedeljka Todorovića, ne postoji stroga zakonitost koja bi to potvrdila, ali…
– Nema nikog ko bi sa sigurnošću to mogao da tvrdi, ali postoji nekih 60 odsto vjerovatnoće da posle hladne zime dolazi toplije ljeto. To nije neki veliki procenat, ali postoji mogućnost za tako nešto – ispričao je Todorović za Blic.

On je još i dodao da kada je meteorologija u pitanju, postoji ritam toplih i hladnih ljeta.

– Shodno tome, postoji vjerovatnoća da će ovo biti jedno od toplijih, ali i suvljih ljeta – dodao je Todorović.
Podsjetimo, zima 2003. bila je peta najhladnija od kada se mjeri temperatura da bi uslijedilo vrelo ljeto sa prosječnih 24,5 stepeni, a jun te godine ostao je upisan kao najtopliji u istoriji.

Slično je bilo i skoro deceniju kasnije. Februara 2012. je bilo ekstremno hladno. Međutim, pravi šok uslijedio je u ljeto 2012, koje je bilo najtoplije od kada se vrše mjerenja sa prosjekom od čak 25,7 stepeni!