Pasoš za maljotnike umjesto 25e, košta 40e

Izdavanje pasoša za maloljetnike, uključujući i bebe, sada košta 40 eura, što je za 25 eura više nego što je bilo do skoro.
Iz Ministarstva unutrašnjih poslova u odgovoru za Dnevne novine pojasnili su da je razlog tome izmijenjeni Zakon o administrativnim taksama iz 2016. godine, u kojem je propisana taksa za pasoš, a iznosi 25 eura.
“Takođe, prema Odluci o visini naknade za obrazac pasoša i putnog lista, nadoknada za obrazac pasoša iznosi 15 eura”, dodali su iz MUP-a.
Tokom januara izdavanje pasoša je koštalo je 15 eura, a roditelji koji su u februaru htjeli izvaditi pasoš djeci, na šalterima MUP-a dočekala ih je informacija da je skuplje za 25 eura.
Zahtjev za izdavanje pasoša za maloljetnike, prema Zakonu o putnim ispravama, podnosi jedan od roditelja uz pisanu saglasnost drugog roditelja, odnosno zakonski zastupnik određen u skladu sa zakonom, naveli su iz MUP-a.
“Prilikom podnošenja zahtjeva potrebno je prisustvo lica kojem se izdaje putna isprava. Pasoš ili druga odluka po zahtjevu, za maloljetno lice uručuje se roditelju odnosno zakonskom zastupniku, koji je podnio zahtjev Prilikom preuzimanja pasoša ili druge odluke, podnosilac zahtjeva identifikuje se otiskom prsta”, dodaju iz tog resora.
Pasoš za djecu mlađu od četiri godine važi dvije godine, dok se pasoš djeci starijoj od četiri godine izdahe sa rokom važenja od 10 godina.
“Licu od kojeg u vrijeme izdavanja pasoša nije moguće uzeti otiske prstiju, iz razloga privremenog karaktera, pasoš se izdaje sa rokom važenja od jedne godine”, kazali su iz Ministarstva.
Iz tog resora napominju da se iznos administrativne takse kao i naknade za obrazac pasoš za punoljetnu osobu, u odnosu na prethodnu godinu, nije promijenio, te da iznosi 40 eura.

OSTAVITI ODGOVOR