Novi duvanski kombinat: Ugovor sa Zetagradnjom zelenaški

Sutkinja Marijana Pavićević zaključila je ročište po tužbi Udruženja manjinskih akcionara Duvanskog kombinata koji traže da se utvrdi ništavost osnivanja Novog duvanskog kombinata i kupoprodajnog ugovora sa Zetagradnjom.

Direktor Udruženja Žarko Knežević tvrdi da stečajni upravnik nije imao pravo da proda imovinu, jer je sudu blagovremeno dostavljena izjava o namjeri reorganizacije. Navodi i da je kupoprodajni ugovor nedozvoljen i zelenaški, jer je Zetagradnja iskoristila loše materijalno stanje DKP i ugovorila nesrazmjerno nisku cijenu.

Ukazuje i da se od 25,6 miliona eura, na koliko je imovina prvobitno bila procijenjena, trećom procjenom došlo do 13,1 milion, a Zetagradnja je zbog aneksa o penalima za odlaganja primopredaje imovine, platila šest miliona eura manje. Tužbom su obuhvaćeni i država, glavni grad, Novi duvanski kombinat i Zetagradnja.

Zamjenik Zaštitnika imovinsko pravnih interesa Risto Femić kazao je da je NDKP osnovan zbog prezaduženosti DKP u stečaju i izvjesnosti da neće moći da nastavi poslovanje. Prvostepenom presudom manjinskim akcionarima je odbijen tužbeni zahtjev, ali je Vrhovni sud poništio i vratio na ponovno suđenje kod novog sudije.

Damjanović traži 2,7 miliona za parcelu

Sutkinja je dozvolila prisustvo Borislavu Damjanoviću koji je podnio podnesak da je njegova porodica vlasnik zemljišta i zahtjevom za isplatu 2,7 miliona eura. Damjanović tvrdi da je 4,5 hiljade kvadrata bilo vlasništvu njegovog djeda i da mu je bilo oduzeto prije 70 godina. Akt o eksproprijaciji, koji je dostavio sudu, donešen je za potrebe podizanja duvanskih magacina, a potpisao ga je tadašnji premijer Blažo Jovanović 8. maja 1947. godine.

Pobjeda