Uskoro otvaranje tunela Mekavac

Radovi na sanaciji tunela Mekavac na magistralnom putu Cetinje-Podgorica teku planiranom dinamikom i već u narednih nekoliko dana očekuje se da jedna traka u tunelu bude otvorena za saobraćaj, saopšteno je iz Direkcije za saobraćaj.
Inženjer Dušan Kokić kazao je da je konstrukcija montirana i preostaje još da se postave lukovi za sekundarnu oplatu, što bi trebalo da traje dan-dva.
“Ne mogu reći precizno kada, ali jedna od tri trake koliko će ih biti u tunelu biće otvorena za saobraćaj vrlo brzo”, kaže Kokić.
Radovi su počeli 9. februara, kada je srušen stari i počela izgradnja novog tunela Mekavac. Tada je najavljeno da će se kroz njega jednom trakom prolaziti od 1. aprila, a nešto kasnije najavljeno je da će taj posao završiti prije roka.
Kokić objašnjava da je u okviru prve faze srušen stari tunel, koji je bio u katastrofalno lošem stanju, i završen iskop materijala za proširenje tunela za još pet metara ulijevo gledajući iz pravca Podgorice. Nakon toga postavljeni su ankeri i urađeno torkentiranje stijenske mase, takozvana primarna podgrada. Kada se završe ti radovi koji će trajati šezdeset dana, kroz tunel će se moći saobraćati jednom trakom naizmjenično.