Ljumović na snimanju “Bijega do mora”

Novi film reditelja Veljka Bulajića, “Bijeg do mora”, snima se u Crnoj Gori od 11. do 14. aprila. Ekipu filma su na snimanju, na padinama Lovćena, posjetili ministar kulture Janko Ljumović, i Sehad Čekić, direktor Filmskog centra Crne Gore.
Glavna uloga u filmu povjerena je njemačkom glumcu, Tomasu Vlaskihiju, čija je internacionalna karijera prepoznata kroz filmove “Munich“, Stivena Spilberga , „Berlin Falling“, Kena Dukena i serije „Crossing Lines“, i „Game of Thrones“. Osim njega glavne uloge tumače hrvatske glumice Dijana Vidušin, Jadranka Đokić i Barbara Prpić dok ostalu glumačku ekipu čine hrvatski i crnogorski kao i glumci iz Makedonije i Njemačke: Gerd Rigauer, Goran Grgić, Vili Matula, Sabina Tozija, Mirko Vlahović, Dušan Bućan, Milan Pleština, Momčilo Pičurić, Srđan Grahovac, Nada Klašterka, Dančo Čevreski, Meto Jovanovski i drugi.
Veljko Bulajić osim režije potpisuje i scenario za ovaj film dok su koscenaristi Mirko Kovač i Paolo Fin.
Film je sufinanciran sredstvima HAVC-a, Ministarstva kulture Crne Gore i Agencije za film Makedonije a realizuje se uz pomoć Istarske županije, Istarske filmske komisije i Grada Pule. Producent filma je Gral Film iz Hrvatske a kooproducenti Dogma Studio iz Crne Gore i Geyzer Film iz Makedonije.
“Bez ideologizacije jedne ili druge ratne strane, film je zamišljen kao savremeni pogled, s distancom, neopterećen artikulacijom političkog i ideološkog kuta gledanja. Tu filmsku priču, o takozvanim „malim ljudima“s obje zaraćene strane, obilježava okrutnost rata, a jednako i današnji život”, naveo je Bulajić.