Normalizacija situacije u Skoplju

Situacija u Skoplju je normalizovana, saopštilo je jutros makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), nakon što je sinoć u centru makedonske prijestonice u protestima povrijeđeno između 77 i 100 ljudi.
Makedonski MUP je na sajtu objavio da je do 23 sata i 30 minuta sinoć 77 građana zatražilo ljekarsku pomoć.
RTS javlja, pozivajući se na makedonsku policiju, da su u sinoćnjim neredima u Skoplju povrijeđene 102 osobe, među kojima 22 policajca i trojica poslanika.
Građani Makedonije, koji mjesecima protestuju protiv namjere SDSM Zorana Zaeva da sa albanskim partijama formira novu vladu, postavili su šatore ispred zgrade Sobranja da bi tu prenoćili.
Prema procjenama skopskih medija, ispred Sobranja se sinoć nalazilo više od 50 hiljada ljudi, a njima se pridružuju građani iz više makedonskih gradova.

Oni se protive izboru Talata Džeferija iz albanske partije DUI za predsjednika parlamenta, i smatraju da je to učinjeno protivno Ustavu i zakonu.
Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov pozvao je na mir, smirivanje tenzija i istakao da su za nemire odgovorni politički lideri. Ivanov je pozvao političke lidere da se sastanu sa njim. Ivanov nije uveo vanredno stanje.

U proglasu koji su sinoć proslijedili svim medijima i stranim ambasadama u Skoplju navodi se da je narod pokazao da brani demokratiju u Makedoniji i da je pokazao veći stepen razumnosti i namjeru “da se ide do kraja”, odnosno da nema odstupanja, prenijeli su skopski mediji.
Makedonska policija je ispraznila zgradu Sobranja, svjetla u njoj su pogašena, a pred svim ulazima u parlament nalaze se pripadnici policije i oko zgrade su postavljene metalne barikade.

Lider makedonskih socijaldemokrata Zoran Zaev, nekoliko članova njegove stranke SDSM i lider partnerske Alijansa za Albance Zijadin Sela povrijeđeni su pošto su pristalice pokreta “Za zajedničku Makedoniju” koje podržavaju Nikolu Gruevskog, upale u Sobranje. U zgradu parlamenta ušlo je oko 500 ljudi.
Tek posle 23 časa je makedonska policija uspjela da evakuiše poslanike, dok su specijalci izbacivali demonstrante iz Sobranja. Na društvenim mrežama su objavljeni snimci gdje se vidi kako policija propušta bez ikakvog otpora demonstrante da uđu u parlament.
2-11821475b7f7e0942b556c8dcefa3909e1bdbfb9b88151098a0b4372740ba24fb4