“OBRAČUN” sa lažnim dojavama o BOMBAMA uz pomoć Tužilaštva uz regiona?

Zbog nove dojave o bombi juče je evakisana puna sala Sportskog centra “Morača” u Podgorici, gdje se održavao odlučujući košarkaški meč, finale plej-ofa Erste lige između Budućnost Volija i Mornara.

Bez panike, oko 3.000 gostiju je putem razglasa zamoljeno da napusti tribine, a umjesto njih su u salu ušli opremljeni pripadnici policije i antidiverzione ekipe. Temeljnom pretragom terena ustanovljeno je da je riječ o još jednoj u nizu lažnih dojava koje ovih dana parališu crnogrsku svakodnevnicu. Riječ je o 11. lažnoj dojavi u posljednjih mjesec dana, al i o prvoj na sportskim manifestacijama.

Svi anonimni pozivi stigli stizali su sa brojeva iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a povodom ove pojave crnogrska policija ima svakodnevnu komunikaciju sa kolegama iz ove dvije susjedne zemlje.

Prema informacijama Dnevnih novina, crnogorska policija ima svakodnevno komunikacija sa kolegama iz Srbije i Bosne i Hercegovine odakle dolaze anonimne dojave. Međutim, obzirom na njihovu učestalost, saradnja će morati maksimalno da se intenzivira.

Upravo su lažne dojave bile predmet direktnog razgovora crnogorskog ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića i ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, kao i sastanka direktora Uprave policije Slavka Stojanovića sa srpskim kolegom.

Nuhodžić i Stojanović su, kako je rečeno Dnevnim novinama, insistirali da ovi problemi koji uznemiravaju građane Crne Gore i crnogorsku policiju drže u stalnoj pripravnosti, budu prioritet. Ovaj problem se definitivno ne može rješavati bez regionalne saradnje, i redovne komunikacije istražnih organa na teritorijama država na kojima je započeta radnja krivičnog djela sa državom koja trpi posljedice.

“Radnja krivičnog djela započeta je na teritorijama Srbije i BiH, i njihovi organi su ti koji treba da pokrenu istragu. Prilikom razgovora Nuhodžića i Stojanovića sa kolegama u BiH i Srbiji, tražena je pomoć istražnih organa ovih država, odnosno da njihova nadležna tužilaštva formiraju predmete za svaki slučaj anonimne dojave o postavljanju navodnih bombi u objektima u Podgorici. Informisani su da je naše tužilaštvo, putem međunarodne pravne pomoći uputilo zahtjeve za vještačenjem brojeva sa kojih su pozivi upućivani. Traženo je da se provjeri sva komunikacija sa tih brojeva”, rekao je sagovornik Dnevnih novina iz policije.

Prema informacijama DN, crnogorski istražni organi zasad nemaju informacije da su kolege iz Srbije i Bosne i Hercegovine formirale predmete povodom lažnih dojava sa teritorija njihovih država. Za očekivati je da se aktivnije uključi i crnogorsko tužilaštvo i zatraži sastanke sa kolegama iz susjednih država kako bi se rasvijetlili slučajevi lažnih dojava, motiva i aktera ovih krvičnih djela.

Za sada je samo izvjesno da su sve dojave sa pripejd kartica kupljenih za jednokratnu upotrebu, kao i to da su poruke sve poruke o navodnim bombama u Podgorici koje su stizale iz Srbije, bile iz Beograda.

Za mjesec dana 11 lažnih dojava

Jučerašnjoj dojavi koja je ispraznila Sportski centar „Morača“ prethodila je dojava da je u Specijalnom državnom tužilaštvu podmetnuta bomba.Ova dojava je policiji stigla 30. aprila oko 19,30 sati a utvrđeno je da je, kao i prethodne, stigla sa teritorije Srbije i sa srpskog telefonskog broja. Antidiveziona jedinica izvršila je pregled ali tom prilikom nije nađeno ništa što bi bilo nalik na eksplozivnu napravu.

Nešto kasnije, kako su mediji objavili, nepoznata osoba pozvala je sa broja iz Bosne i Hercegovine, osnovne tužioce iz Podgorice Miroslava Turkovića i Zoricu Milanović, specijalnog tužioca Sašu Čađenovića, kao i šefa kriminalistike u Upravi policije Enisa Bakovića i kazala da se u njihovim kancelarijama nalaze bombe što se takođe ispostavilo kao lažna uzbuna.

Prethodno su tokom aprila evidentirane lažne dojave o bombi u tržnom centru ”Delta siti”, diskoteci “Bigl”, poslovno stambenom objektu “Kapital Plaza”, hotelu “Hemera”, “Hilton” i “Ramada”.


Pripejd kartice otežavaju istragu

Problem koji ovu istragu čini vrlo komplikovanom jeste i činjenica da u Srbiji i Bosni i Hercegovini ne postoji zakonska obaveza evidentiranja kupaca pripejd kartica, što predstavlja i najveću prepreku u otkrivanju ovih krivičnih djela.

Nepostojanje takvih rješenja u propisima susjednih država, čini da je otkrivanje vlasnika pripejd kartica koje se, u ovim slučajevima, kupuju za jednokratnu upotrebu, veoma teško i za istražne organe Srbije i BiH, a kamoli za crnogorske, gdje kartice nijesu ni kupljene ni upotrijebljene.

O motivima lažnih dojava postoji nekoliko teorija. Jedni smatraju da iza svega stoje politički razlozi i da prepadanje navodnim bombama dolazi od protivnika ulaska Crne Gore u NATO. Za druge, motiv je pokušaj urušavanja imidža Crne Gore kao poželjne i bezbjedne turističke destinacije na samom pragu ljetnje turističke sezone, što ne bi bio prvi put.

OSTAVITI ODGOVOR