Članstvo u NATO značajna šansa za ukupni ekonomski razvoj CG

Crna Gora, nesumnjivo, može ostvariti rast i stabilnost, ocijenio je predsjednik države Filip Vujanović, izdvajajući makar četiri razloga koji idu u prilog tom uvjerenju.

Vujanović se, na kraju Šestog samita Evropska Unija – Jugoistočna Evropa koji je održan u hotelu „Hilton“ u Podgorici sa temom: „Evropa razmatra: može li Crna Gora dostići stabilnost i rast“, obratio učesnicima samita koji je organizovao londonski Ekonomist.
Kako je kazao crnogorski predsjednik, prvi razlog za optimizam su podaci koji govore o tome da je, u deceniji nakon obnove nezavisnosti bruto proizvod naše države povećan 70 odsto, koliko i prosječna plata, a penzije su veće 100 odsto.

“U svim tim godinama, sem dvije, imali smo rast BDP koji je prosječno u toj dekadi rastao 3,3% – najviše u regionu. Imajući u vidu da su to bile godine globalne i regionalne krize ovi makro-ekonomski pokazatelji su kvalitetan putokaz budućeg razvoja”, uvjeren je Vujanović.

Drugi razlog za optimizam on vidi u turizmu.

“Crna Gora je bila lider regiona po obimu investicija po glavi stanovnika i imala stalno rastujući turizam. Predhodna godina u turizmu je bila rekordna i u fizičkim i u finansijskim pokazateljima – sa najviše gostiju, najviše noćenja i najvećim prihodom. Sa dvadeset novih hotela, sa preko 90% kapaciteta u hotelima sa četiri i pet zvjezdica. Izdvajam i naglašavam turizam jer on, direktno i indirektno, učestvuje sa 22% u BDP Crne Gore a njegova mogućnost razvoja je veoma široka, posebno na sjeveru Crne Gore. To potvrđuje i postojeći obim investicija u turizmu koji je preko tri milijarde eura”, kazao je predsjednik.

Takođe je napomenuo da je Crna Gora imala i ima značajne investicije u saobraćajnoj i energetskoj infrastrukturi.

“Unaprijeđena je mreža drumskog i željezničkog saobraćaja uz nužnost novih investicija u projektima koje realizujemo sa susjednim i državama regiona, za koje očekujemo nastavak podrške EU. Crna Gora je lider evropskih integracija, a krajem ovog mjeseca postaće punopravna članica NATO-a. To je potvrda vrijednosti Crne Gore, ali i šansa da u društvu razvijenih obezbijedi još brži razvoj”, kaže Vujanović.

On, naravno, ne zaobilazi činjenicu i da je Crna Gora suočena sa značajnim ekonomskim i socijalnim problemima.
“Nakon nešto više od dvije decenije od raspada bivše zajedničke države, ratova u okruženju, brojnih izbjeglica i raseljenih lica, ekonomske krize, nužni problemi nezaposlenosti i socijalno ugroženog stanovništva su realnost koja se može rješavati samo u stabilnom društvu i kroz snažan ekonomski razvoj. To zahtijeva bolje uslove poslovanja, nove investicije, bolju valorizaciju turističkih i vrijednosti bogate kulture i stalnu promociju takve posvećenosti”, kazao j Vujanović.

Crnogorski predsjednik se osvrnuo i na članstvo u NATO-u.

“Za Crnu Goru NATO alijansa, sem bezbjednosne i političke dimenzije, ima i važan ekonomski značaj. Članstvo u ovom velikom savezu Crnoj Gori daje mogućnost intenzivnije ekonomske saradnje sa članicama, a kroz veći stepen bezbjednosti, i bolje uslove za investicije, za valorizaciju turističke i vrijednosti kulture, a time i značajnu šansu za ukupni ekonomski razvoj”, rekao je on na samitu koji je organizovao londonski Ekonomist.