Održana prva Skupština filmskih poslenika

Prva redovna skupština Udruženja filmskih producenata i reditelja Crne Gore održana je sinoć u Podgorici. Sjednici je prisustvovalo 17 reditelja i producenata koji su tajnim glasanjem izabarali Upravni odbor udruženja, kao i predsjednika Udruženja
“Za predsjednika Udruženja izabran je producent Ivan Đurović, dok su za članove upravnog odbora izglasani Marija Perović – reditelj, Jelena Mišeljić – producent, Nina Redžepagić – producent, Nikola Vukčević – reditelj, Nemanja Bečanović – reditelj, Veliša Popović – producent i Željko Sošić – reditelj. Upravni odbor je za predsjednika Upravnog odbora Udruženja filmskih producenata I reditelja izabrao reditelja Željka Sošića”, saopšteno je iz Udruženja.
Filmski poslenici su na sjednici donijeli odluke o planovima i strategiji za rad I razvoj Udruženja, u cilju unapređenja i razvoja crnogorske kinematografije.
“Već nekoliko godina pokretane su razne inicijative za udruživanje glavnih nosilaca u filmskim projektima u strukovno udruženje koje će biti reprezentativno i koje će se baviti pravima filmskih poslenika, ali i uređivanjem ambijenta koji bi olakšao bavljenjem filmom kod nas, kao i pravnom regulativom i nizom drugih tema. No, do sad nije došlo do aktiviranja takvog udruženja”, kazao je predsjednik Udruženja Ivan Đurović.
Prema njegovim riječima nakon ozbiljnih analiza, filmski poslenici su došli do zaključka da strukovno udruženje koje im se čini najprikladnije i najreprezentativnije, ali i najefikasnije je upravo udruživanje sineasta čije je primarno zanimanje direktno vezano za proizvodnju filma i koji su javno prepoznati kao filmski autori.
“Nakon analiziranja najvećeg dijela filmskih projekata realizovanih zadnjih 14 godina kod nas, nameće se zaključak da su isključivo reditelji i producenti autori koji su od prvog do zadnjeg dana posvećeni projektu, a sa druge strane prvi koji se odreknu ili posljednji koji osjete čak i najskromnije finansijske benefite, odnosno apsolutni nosioci projekta, sa kompletnom kreativnom, finansijskom i svakom drugom odgovornošću”, zaključuje se u saopštenju.