Okružena sa 5 mora, u njoj ljudi žive dugo i bez bolesti: Ovo je najzdravija zemlja na svijetu!

Ako želite da živite što duže, sve što treba da uradite jeste – da se preselite u Italiju!

Ova mediteranska država okružena sa pet mora označena je kao najzdravija zemlja na svijetu po Bloombergovom Globalnom zdravstvenom indeksu od 163 zemlje. Tako beba rođena u Italiji može da očekuje da će živjeti do osamdesetih.

Iako je Italija među najrazvijenijim zemljama sveta, njen rast stagnira već decenijama, gotovo 40% mladih je nezaposleno, a zemlja ima velike dugove.

Uprkos svemu, Italijani su u znatno boljoj formi nego Amerikanci, Kanađani ili Britanci, koji u velikom broju pate od visokog krvnog pritiska i holesterola, kao i od psihičkih problema.
Italijanska kuhinja ima veliku zaslugu za dobro zdravlje nacije. Tu je i mediteranska ishrana, bogata povrćem i devičanskim maslinovim uljem, koju Italijani obožavaju.

Na drugom mjestu liste najzdravijih zemalja našao se Island, a na trećem Švajcarska, dok se na četvrtom i petom mestu nalaze Singapur i Australija. U međuvremenu, 4.500 km južnije, u Sijera Leoneu, prosječno će sada rođeno dete umrijeti sa 52 godine starosti, piše The Independent, što je čini zemljom najgorom za život prema ovoj listi.

italija-foto-thinkstock-1495134939-117693
Svaka država ocjenjena je na temelju očekivanog trajanja života, uzroka smrti i zdravstvenh rizika, poput visokog pritiska, pušenja, neuhranjenosti i pristupa pitkoj vodi.