Uspio projekat stipendiranja za upis na stručna deficitarna zanimanja

Osnovci koji žele da se školuju za kuvare, konobare, pekare, elektroinstalatere, zavarivače i keramičare, a za koje je predviđena stipendija, već u prvom krugu su premašili kvotu. Naime, prijavilo se sedmoro više od previđenog broja.
Da je projekat stipendija za upis na stručna deficitarna zanimanja uspio, najbolje pokazuje podatak da se za 110 stipendija, koliko je traženo konkursom, prijavilo 117 učenika, kazao je Dnevnim novinama ministar prosvjete Damir Šehović.
“Tako se, na primjer, u Srednjoj stručnoj školi u Pljevljima prijavilo za program Kuvar 11 učenika (traženo 10), u ‘Bećo Bašić’ Plav za program Kuvar prijavilo se -15 učenika (traženo 10), a u Srednjoj stručnoj školi u Bijelom Polju za ovajjirogram prijavilo se 49 učenika (traženo 10)”, kazao je Šehović, dodajući da su se prijave odnosile i na programe vodoinstalater, keramičar, elektroinstalater, zavarivač, pekar.
Dobra vijest za učenike koji su ispod crte jeste da će ukoliko bude pomjeranja u okviru liste neki od njih možda ipak dobiti stipendiju.
“Ovi podaci će moguće biti nešto izmijenjeni s obzirom na pomjeranje učenika. Preciznije, ukoliko je neko ispod crte na jednom programu, nerijetko se dešava preusmjeravanje na drugi program u istoj školi. U svakom slučaju, projekat stipendiranja je uspio”, poručio je Šehović.
Resorni ministar je podsjetio da Konkurs stipendiranja dijela djece koja se prijave za neko od deficitarnih zanimanja u srednjim stručnim školama predstavlja samo dio aktivnosti Ministarstva na promociji srednjeg stručnog obrazovanja i njegovih potencijala, koji se aktuelizuju i tekućom kampanjom Stručno obrazovanje, moj izbor za budućnost.