Marković danas u CERN-u

Premijer Duško Marković borviće danas u radnoj posjeti Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) u Ženevi, na poziv generalne direktorice CERN-a Fabiole Đanoti (Gianotti).
Kako je saopšteno iz Vlade, program posjete podrazumijeva obilazak Sinhrociklotrona, CMS detektora, i Globalne LHC računarske mreže, sastanak sa bivšim generalnim direktorom CERN-a Hervigom Šoperom (Herwig Schopper) kao i sa crnogorskim studentima i naučnicima koji rade u CERN-u.
Marković će, prilikom posjete, potpisati Memorandum o razumijevanju između Vlade i CERN-a, kojim Crna Gora postaje punopravna članica CMS eksperimenta (The Compact Muon Solenoid).
“Riječ je o jednom od najvećih LHC eksperimenata u CERN-u, u kojem je angažovano oko 4.000 naučnika, inženjera i studenata iz 200 istraživačkih institucija širom svijeta, među kojima su najeminentnije naučne institucije poput MIT-a (Massachusetts Institute of Technology), Caltech i ETH Zürich“, pojasnili su iz Vlade.
Kako su naveli, potpisivanjem Memoranduma i cijela infrastruktura Velikog hadronskog sudarača (LHC) sa svom pratećom opremom, detektorima i računarskim sistemima, postaće dostupna crnogorskim istraživačima.
Sa Markovićem u posjetu CERN-u putuju i ministarka nauke Sanja Damjanović, potpredsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Ljubiša Stanković i rukovodilac istraživačke grupe Univerziteta Crne Gore koja će raditi sa CERN-om na CMS projektu, Nataša Raičević, profesorica Prirodno-matematičkog fakulteata.