Energetski kabl će uskoro biti u funkciji

Kompanija Terna, koja sa Crnogorskim elektroprenosnim sistemom realizuje projekat povezivanja Italije i Crne Gore podmorskim energetskim kablom, počela je završne radove na pomenutom projektu, pišu Dnevne novine.

Naime, u Peskari je počelo postavljanje dalekovoda, dok su privode kraju i građevinski radovi na obali.
Kako prenose italijanski mediji, energetski kabl biće u potpunosti pod zemljom doveden do trafostanice.
“S obzirom da će energetski kabl biti u potpunosti pod zemljom uticaja na životnu sredinu uopšte nema. Kada bude pušten u rad, kabl će omogućiti uvoz električne energije iz balkanskih zemalja, a pomoći će Italiji da smanji energetski deficit koji ima u regiji Abruco. Energetski deficit u Abruco regiji je među najvišim u Italiji”, saopšteno je iz Terne italijanskim medijima.
Prihodi od prenosa električne energije
I crnogorska strana ulaže sve napore da radove na ovom projektu završi u predviđenom roku. Prema posljednjim podacima, već početkom 2018. godine trafostanica u Lastvi biće u funkciji, dok je krajem 2016. položeno 157 kilometara kabla sa crnogorske strane.
U toku je izgradnja dalekovoda ka Pljevljima, a projekat će, čija je vrijednost procijenjena na skoro 68 miliona eura, kako sada stvari stoje, najvjerovatnije biti završen do kraja godine.
Nakon puštanja u rad energetskog kabla, biće obezbijeđeni i značajni prihodi za Crnu Goru po osnovu udjela CGES u ukupnom kapacitetu kabla od 20 odsto. Prihodi od prenosa električne energije iz regiona preko ove interkonekcije direktna su dobit.
Stvaranjem integrisanog tržišta za električnu energiju i povećanjem konkurencije, industriji i građanima će biti omogućeno snabdijevanje, na osnovu nižih veleprodajnih cijena energije.
Vrijednost projekta povezivanja Italije i Crne Gore iznosi oko milijardu eura, s tim što Crna Gora učestvuje u realizaciji sa 100 miliona eura.
Ukupna dužina kabla između Peskare i Rta Jaz iznosi 455 kilometra, od čega je dužina podmorskog dijela 433 kilometra.