Đukanović: Grupa gubitnika služi drugoj državi

Lider Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović, ocijenio je da je Crnoj Gori i regionu nužan istorijski zaokret koji će sveobuhvatnim društvenim reformama obezbijediti uvođenje evropskih standarda.

Samo tako će, smatra Đukanović, u doglednoj budućnosti i Zapadni Balkan biti organski dio evropskog sistema vrijednosti.
“Crna Gora je napravila taj zaokret, ali treba još mnogo raditi”, kazao je Đukanović u intervjuu Dnevnim novinama, povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore.
Potreban snažan zaokret
Govoreći o uticaju crnogorskog članstva u NATO na unutarpolitičke prilike u Crnoj Gori, Đukanović ocjenjuje da se “suštinski gledano, kod nas se i dalje vodi rovovski rat između protagonista evropske vizije i pristalica tradicionalne balkanske političke matrice zbog koje je Crna Gora, zajedno sa drugim balkanskim zemljama, zaostala tako daleko od nivoa evropske razvijenosti”.
“Crnoj Gori i regionu nužan je istorijski zaokret koji će sveobuhvatnim društvenim reformama obezbijediti uvođenje evropskih standarda. Samo tako će u doglednoj budućnosti i Zapadni Balkan biti organski dio evropskog sistema vrijednosti. Crna Gora je napravila taj zaokret, ali treba još mnogo raditi”, smatra Đukanović.
Lider DPS-a ocjenjuje da značajan dio stanovništva nije još spreman da podigne glavu i prihvati notornu istinu da je Crnu Goru put nacionalne i vjerske uskogrudosti doveo do ćorsokaka u kojem je “danas kao lider regiona u pogledu razvijenosti na 41-42% evropskog prosjeka”.
Navodi da je “grupa vječitih političkih gubitnika, nespremnih da pošteno analiziraju svoje nedostatke koji ih vode iz poraza u poraz”, u stanju očaja došla “do posljednjeg stadijuma političkog i ljudskog posrnuća”.

“Otvorenog služenja interesima druge države čiji je cilj da osujeti put evropskog razvoja Crne Gore. Jasno je da to Rusija ne radi zbog samog značaja crnogorskog članstva u NATO, ili sjutra u EU, nego da bi Evropi i svijetu pokazala svoje nabildovane političke mišiće iz Ukrajine, Gruzije, Sirije. I poručila da se bez nje ne može odlučivati o evropskoj budućnosti zemalja Zapadnog Balkana. Dakle, jasno je i elementarno upućenim da su i Crna Gora i naš region i ovoga puta samo moneta za potkusurivanje u igrama velikih na globalnoj sceni”, ocjenjuje Đukanović.

Naziru se pozitivni efekti NATO članstva

Bivši premijer, kako kaže, ubijeđeno vjeruje da je za Zapadni Balkan integracija u EU i NATO isto što i pouzdana stabilnost.
Smatra da se pozitivni efekti crnogorskog članstva u NATO već naziru, vjerujući da će vrijeme koje je pred nama tek efektuirati pozitivne trendove za region nakon stupanja Crne Gore u NATO.
Đukanović navodi da na opozicionoj crnogorskoj sceni ne postoji neko ko ima politički potencijal i snagu da svojim djelovanjem koriguje poteze vlasti.

Ocijenio je da niko od političke konkurencije nije pokazao sposobnost da saopšti notornu činjenicu da je Crna Gora u posljednje dvije decenije ostvarila napredak koji prepoznaje i cijeni čitav demokratski svijet. Podsjeća da je u tom periodu, od nerazvijenog dijela ex-Jugoslavije, naša zemlja postala najrazvijenija ekonomija Zapadnog Balkana i dostigla demokratske i standarde u vladavini prava koji su joj otvorili vrata najmoćnijeg bezbjednosno-političkog kluba u istoriji čovječanstva.

“Prećutkujući ili falsifikujući to što je svakom normalnom očigledno, naši politički konkurenti nam šalju poruku ili da im napredak zemlje nije po volji i da bi nas oni radije vratili u staro ‘dobro’ stanje ekonomske i političke zavisnosti od brojnije pravoslavne i slovenske braće. Ko prvi na našoj političkoj sceni bude smogao snage da uvaži ovu istinu i da nakon toga ponudi bolja rješenja za okončanje tranzicije, brži održivi razvoj ekonomije, veću funkcionalnost i profesionalnost institucija, pravednije socijalne odnose, tek taj će se kvalifikovati za poziciju prihvatljive alternative ili ozbiljnog korektiva aktuelne vlasti”, navodi Đukanović.