Biće još pritisaka na CG

Ruska vojna obavještajna služba i njeni saradnici direktno su umiješani u organizovanje pokušaja državnog udara čiji cilj je bio da se postavi vlada koja je prijateljska Moskvi i omete put Crne Gore u NATO, ocijenjeno je pred pred članovima Odbora za oružane snage američkog Senata.

Pritisak Rusije na Balkan i jugoistočnu Evropu neće se zaustaviti na pokušaju državnog udara u Crnoj Gori, zaključeno je na pretresu u senatskom Odboru za oružane snage, kojim je predsjedavao Džon Mekejn.
“Poruka Putinu i svim drugim tiranima je da ne mogu da kontrolišu slobodnu volju ljudi, ni u jugoistočnoj Evropi, niti bilo gdje u svijetu”, rekao je predsjedavajući Mekejn.
Što ne znači da neće pokušati. Na to upozorava i ambasador Crne Gore u Vašingtonu Nebojša Kaluđerović.
“Članstvo Crne Gore u NATO-u Rusija često predstavlja kao privremeno rješenje protivno volji crnogorskog naroda. Očekujemo da se pritisak nastavi, ne samo na Crnu Goru nego i na zemlje u regionu, koje nisu članice NATO-a ili EU”, rekao je on.
Januš Bugajski iz Centra za analizu evropske politike smatra da naredna zavjera Moskve može biti da srpske lidere u BiH okrene protiv muslimana, ili da izazove sukobe Albanaca i Makedonaca, ili sukob između Srbije i Crne Gore.
“Za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori optuženi su, između ostalih, srpski nacionalisti. Srpska vlada je pomogla u tome da se oni identifikuju, ali je svjesna da isto može da se desi i u Srbiji, ukoliko prekine veze sa Moskvom”, smatra Bugajski.