Danas odluka o Visokoj medicinskoj školi u Beranama

Sjednica Upravog odbora Univerziteta Crne Gore na kojoj će se odlučivati o sudbini Visoke medicinske škole u Beranama biće održana danas.

Četvrti put za kratko vrijeme članovi Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore sješće za sto i glasati o tome gdje će biti sjedište Visoke medicinske škole. Nakon dvomjesečnih sučeljavanja argumenata, prepirki, ali i međusobnih optužbi, Univerziteta sa jedne i Vlade sa druge strane, danas će biti i jasno iskazan odnos snaga u Upravnom odboru državnog Univerziteta.

Podsjetimo, tokom prva dva puta glasanja, više glasova je imala opcija koju podržava Univerzitet, a to je da Visoka medicinska škola bude premještena iz Berana u Podgoricu. Ipak, nakon što je Upravni odbor drugi put podržao stav Senata, predsjednik tog tijela Duško Bjelica podnio je ostavku.

Nakon toga, Vlada je na posljednjoj sjednici promijenila tri člana u Upravnom odboru i čini se, dobila većinu pred novo glasanje u odnosu na članove koje su na strani Senata i rektorke Radmile Vojvodić. Ostavka Bjelice nije prihvaćena, te je on ostao na funkciji predsjednika Upravnog odbora.

Univerzitet je početkom maja akreditovao studijski program Visoke medicinske škole u okviru Medicinskog fakulteta u Podgorici, da bi 20 dana nakon toga Vlada donijela odluku da se sjedište Škole ne izmješta, te da se brucoši upisuju u Beranama.

Nakon toga, uslijedilo je dvomjesečno ubjeđivanje Univerziteta da se sjedište Škole ipak izmjesti tamo gdje je nastavna baza, navodeći kao glavni argument to što se adekvatno praktično znanje može ponuditi jedino u okviru najveće zdravstvene ustanove u zemlji, Kliničkom centru. Sa druge strane, Ministarstvo prosvjete insistiralo je na raspisivanju konkursa za 70 studenata u Beranama, slijedeći politiku Vlade o razvoju sjevera. Sve je kulminiralno podnošenjem tužbi nadležnim institucijama, i do danas ni jedni ni drugi nijesu odustali od svojih stavova i odluka po pitanje Visoke medicinske škole u Beranama

Dnevne novine

OSTAVITI ODGOVOR